Patru localități dâmbovițene propuse pentru includerea în Programul național de cadastru și carte funciară. Care sunt criteriile

DSC_0182

Se întâmplă astfel: în luna februarie, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a trimis o adresă Consiliului Județean Dâmbovița, care începe așa:

Conform art. 9, alin. 11 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, „se instituie Programul Național de cadastru și carte funciară, în scopul eliberării certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari și, după caz, a dezbaterilor succesorale, al întocmirii documentațiilor cadastrale și înregistrării gratuite a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară”. Având în vedere prevederile legale menționate mai sus, vă rugăm să ne comunicați lista unităților administrativ-teritoriale pe care doriți să le includeți în Programul național de cadastru și carte funciară, pentru perioada 2014 – 2015.

Comunele propuse trebuie să aibă o suprafață cumulată de aprox. 14.000 ha. Mai departe, explică președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, intervin și alte criterii:

  • Să fie unități administrativ-teritoriale alăturate
  • Suprafața ocupată cu vegetație forestieră să fie sub 10% din suprafața totală a comunei
  • Să aibă un număr ridicat de locuitori, indicat peste 2.000
  • Să aibă un stadiu avansat de aplicare a legii fondului funciar
  • Să fie comune din zone defavorizate sau cu buget local mic.

Adrian Țuțuianu:

Am propus 4 localități pe această măsură, respectiv: Bilciurești, Dobra, Băleni și Cojasca. Ce-am avut în vedere? Am avut în vedere, la Băleni, faptul că suprafața este foarte mare, localitate foarte mare, cu importanță în activitățile de natură agricolă. Dobra este comună limitrofă, fără de care nu puteam trece mai departe. Bilciurești și Cojasca sunt unități administrativ-teritoriale unde bugetele sunt extrem de mici și nu vor avea niciodată posibilitatea să finanțeze asemenea activități din resurse proprii. (…) Evident că și propunerile pe care le-am făcut or să mulțumească 4 și, probabil, or să nemulțumească pe ceilalți, dar deciziile trebuie luate.

Altfel, spune președinte Consiliului Județean, procesul de cadastrare continuă și pe alte traiectorii:

Anul acesta, ANCPI trece pe auto-finanțare, începând cu luna septembrie 2014. Guvernul va finanța Agenția doar pentru cheltuieli operaționale, iar tot ce se va încasa din taxe și impozite percepute la oficiile județene de cadastru se va direcționa pentru proiectul cadastrării României. Lucrul acesta va permite cadastrarea altor localități cu resurse de la Autoritatea Națională sau cu resurse de la Autoritatea Națională și unități administrativ-teritoriale care sunt interesate. Și avem în județul Dâmbovița 2-3 primari care și-au propus ca, din resurse proprii sau în colaborare cu Autoritatea Națională, să realizeze aceste planuri cadastrale. Cei mai cunoscuți, ca preocupare pentru acest subiect, sunt primarii de la Șotânga, Voinești, Comișani sau Braniștea.

Agenția Națională de Cadastru a pregătit o aplicație pentru finanțare pe POR 2014 – 2020, pentru cadastrarea sistematică a României. Este un program de 400 de milioane de euro, ceea ce presupune rezolvarea problemelor în 1000 de unități administrativ-teritoriale.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.