Victor Ponta și Adrian Țuțuianu, prezenți la semnarea contractelor de finanțare pentru POL AUTO MUNTENIA. Investiție de 18 milioane de euro la Titu!

foto1

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a participat astăzi la momentul de semnare a celor șase contracte de finanțare propuse de Polul de competitivitate „POL AUTO MUNTENIA”, asociere din care și Consiliul Județean Dâmbovița face parte. La eveniment, care a avut loc la sediul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE) din București, a ținut să fie prezent și premierul Victor Ponta. Au mai participat Nicolas Maure – director general al Dacia și Renault România, Eugen Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene, Constantin Niță – ministru delegat pentru Energie, Mihnea Costoiu – ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Liviu Mușat – directorul ADR Sud-Muntenia.

Dintre cele șase contracte semnate, două sunt proiecte majore de investiții, cumulând o valoare de 38 milioane de euro, din care finanțare nerambursabilă aprox. 14 milioane.

Județul Dâmbovița va fi unul dintre cei mai importanți beneficiari, prin semnarea contractului de finanțare pentru o investiție de aproximativ 18 milioane de euro. Practic, la Titu vor fi construite două clădiri noi, care vor deservi un centru de realizare a prototipurilor, respectiv bancuri de probe pentru testarea motoarelor. O notă în plus vine din informația că bancurile de probe vor fi destinate în special motoarelor cu norme de poluare EURO 6 pe care DACIA vrea să le dezvolte în România.

Tot de interes pentru județul Dâmbovița este faptul că investiției de la Titu i se adaugă un proiect de 1,2 milioane de euro pe zona de cercetare-dezvoltare, la care lucrează, în calitate de parteneri: Renault Technologie Roumanie, Automobile Dacia SA, Universitatea Politehnică din București, Universitatea din Pitești și Universitatea „Valahia” din Târgoviște.

Victor Ponta, Prim-ministru:

Am vrut în mod special să fiu prezent la semnarea primului dintre contractele pe care le semnați astăzi pentru că are o semnificație aparte, un pol de dezvoltare, în care sunt incluse cele 3 componente esențiale – în primul rând, zona de producție privată, și aici Dacia Renault este evident unul dintre beneficiari, dar și unul dintre investitori, pentru că, dintr-un program de 40 milioane de euro, cofinanțarea este de 15 milioane, restul aparține beneficiarilor; în al doilea rând este vorba de 3 universități – dl. ministru Costoiu spunea de implicarea Politehnicii București, Târgoviște  și Pitești – deci avem latura industrială, latura de cercetare universitară. Și avem latura autorităților locale, cele două consilii județene, Argeș și Dâmbovița, care, de asemenea, sunt parteneri în acest proiect extrem de important. Nu cred că există o variantă mai bună de parteneriat decât industrie privată, instituții de învățământ și consilii județene.

Sunt foarte bucuros că astăzi semnați acest contract. Sunt convins că aceste proiecte vor continua și vor aduce în țară bani pentru dezvoltarea industriei private, a universităților, dezvoltarea comunităților locale și, în acest fel, România poate într-adevăr să-și mențină drumul pozitiv pe care s-a înscris.

În rest, nu-mi doresc decât să le urez celor de la Dacia-Renault cât mai mulți ani buni în România, să urez universităților cât mai multe proiecte de finanțare, pentru a avea studenți și profesori cât mai buni iar consiliilor județene cât mai puține necazuri și cât mai multe lucruri bune pe care le fac pentru cetățenii care i-au ales în funcții și acesta cred că-i lucrul cel mai important. Mulțumesc încă o dată și doresc să vă felicit pe toți cei care ați făcut posibil acest lucru.      

foto5

Adrian Țuțuianu, președinte CJD:

Sunt vești foarte bune prin impactul pozitiv pe care îl generează în județul Dâmbovița. Sunt două proiecte de investiții pe sume importante, care vin să adauge un pas mare în strategia de dezvoltare a grupului Dacia Renault în România. Dacă ne gândim că numai la Titu se vor construi două hale noi pentru prototipuri și bancuri de probe pentru motoarele EURO 6 vom înțelege dimensiunea investiției. Proiectul are o valoare de 18 milioane de euro și sunt convins că va contribui decisiv la dezvoltarea accelerată a zonei. Fabrica va genera 100 de locuri de muncă, va aduce taxe și impozite pentru bugetul orașului Titu. Și, adaug eu un alt element important, se oferă șanse noi pentru dezvoltarea învățământului universitar pe zona de cercetare – inovare.

Toate aceste lucruri sunt semnele evidente ale dorinței de menținere și creștere din partea grupului Renault a investițiilor în România. L-am ascultat pe directorul grupului, Nicolas Maure, vorbind despre dezvoltarea motoarelor EURO 6 în România. Ori asta înseamnă un angajament ferm, o strategie de viitor care nu face decât să elimine prostiile debitate de unii sau alții cum că România nu mai prezintă interes pentru Renault.

Nicolas Maure, director general Automobile Dacia și Renault România:

Dincolo de investiții, suntem bucuroși că există și alți parteneri în Polul de competitivitate, astfel încât proiectul va fi un adevărat embrion pentru județele Argeș și Dâmbovița, care va face să se dezvolte toți partenerii din proiect.

Polul Auto Muntenia cuprinde 30 de entităţi: autorități locale, universități și 21 de societăți comerciale. Cifra de afaceri la nivelul Polului este de 3,1 miliarde euro, iar cifra de afaceri din export este 2,2 miliarde euro.

La evenimentul de astăzi a participat, alături de Adrian Țuțuianu, și deputatul din Colegiul Titu, Ionuț Săvoiu.

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.