Camera de Comerț Dâmbovița, parteneriate și ținte ambițioase / dezvoltarea învățământului profesional / propuneri către parlamentari

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, Valentin Calcan, deschide instituția (și, prin ea, mediul de afaceri) către parteneriate cu autoritățile locale și județene. Pentru interesul corect de reprezentare a mediului de afaceri, Calcan vrea să multiplice modelul de parteneriat cu Primăria Târgoviște:

Pentru prima dată, președintele Camerei de Comerț poate să meargă în plenul Consiliului Local cu propuneri, atunci când este vorba de mediul de afaceri. (…) Pe acest model, mi-aș dori să putem să încheiem un astfel de protocol de colaborare și cu Consiliul Județean Dâmbovița, mai ales că acolo sunt proiecte care vizează mediul de afaceri din întreg județul. Suntem deschiși și vom propune fiecărei comunități locale să avem astfel de protocoale. Până la urmă, totul va depinde și de membrii noștri și de interesul pe care mediul de afaceri local îl are față de primăriile respective.

O țintă mult mai ambițioasă este dezvoltarea învățământului profesional, prin aducerea informației corecte în fiecare familie, astfel încât copiii să știe că pot deveni oameni cu o carieră extraordinară printr-un liceu profesional și, ulterior, într-o companie respectabilă:

Mă interesează foarte mult un parteneriat cu Inspectoratul Școlar. Aici sunt foarte multe lucruri de spus, dacă vorbim și de învățământul profesional și învățământul dual. Foarte mulți mă întrebau de ce învățământul dual nu merge atât de bine ca în Ardeal. Vă spun opinia mea: mai întâi ar trebui să se umple zona de învățământ profesional. Din păcate, nu avem foarte mulți copii doritori să meargă acolo și aici cred că este și vina Camerei de Comerț, poate și vina Inspectoratului, a antreprenorilor, în general, pentru că nu explicăm suficient de bine familiilor faptul că un copil poate să aibă o carieră profesională mult mai bună urmând un liceu profesional, decât să încerce să meargă la nu știu ce facultate, nu știu pe unde, nu știu cum plătită și din care, practic, să ajungă doar un șomer.

Dacă reușim să aducem în familie imaginea unei afaceri corecte, în care copilul, dacă termină un liceu tehnologic, poate să fie un angajat stimat într-o companie, să aibă un salariu corect și să fie un om respectat, cred că am câștigat. Aici este bătălia anilor viitori, să încercăm să ducem pe fiecare în parte acolo unde știe cel mai bine.

Calcan a vorbit și despre rolul de a reprezenta pe care Camera îl îndeplinește în relația cu autoritățile, de unde derivă o altă zonă de acțiune: inițiativa, rolul de a propune.

Ne dorim să propunem teme de interes instituțiilor deconcentrate. Ne dorim să propunem proiecte de hotărâri, care să fie dezbătute în consiliile locale și județene. Ne dorim chiar să propunem inițiative legislative reprezentanților noștri în Parlament. Am fost și eu parlamentar 12 ani și am reprezentat județul Dâmbovița și știu cât de important este să-ți iei de undeva propuneri din teritoriu, astfel încât să le poți susține în Parlament. Camera este principalul instrument care poate să colecteze astfel de propuneri din mediul de afaceri și să le suspună atenției parlamentarilor noștri, spre a fi apoi dezbătute.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.