Carmen Holban (PSD), prezentare pe bugetul Sănătății în 2019. Principalele capitole finanțate

Deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban, susține că bugetul de stat pe anul 2019 este unul de natură să vină în întâmpinarea unor domenii esențiale, Sănătatea fiind un sector privilegiat prin alocarea substanțială. Holban a expus câteva dintre capitolele care vor fi susținute prin acest buget, despre care spune că este cel mai mare destinat Ministerului Sănătății după 1989:
Îmbunătățirea serviciilor sistemului sanitar public va fi principala prioritate a Ministerului Sănătății în acest an, cea mai mare creștere fiind reprezentată de cheltuielile pentru investiții, unde suma este de 1.183.535 mii lei, faţă de 193.422 mii lei în anul 2018.
.
Majorările reprezentative se referă la sumele destinare cabinetelor medico-sociale, unde standardul de cost crește în acest an de la 11.285 lei/an/pat la 20.986 de lei.
.
Un aspect important în ceea ce privește buna funcționare a domeniului Sănătății este finanțarea segmentului medicina de familie, care are în acest an un plus de peste 22% față de anul trecut. Preocuparea devine concretă pentru asigurarea medicinei primare la un înalt nivel de calitate, pentru a se reuși servicii medicale de calitate pentru beneficiari. Centrele medico-sociale şi cabinetele şcolare vor avea astfel creşteri importante din punct de vedere bugetar, fapt ce va avea efecte pozitive pentru starea generală de sănătate a populaței. 
.
Un alt capitol semnificativ este reprezentat de sumele ce vor fi utilizate pentru proiectele cu fonduri externe nerambursabile, care a crescut cu peste 85%. De asemenea, pentru programele de sănătate și celelalte acțiuni prioritare în acest an, bugetul a fost majorat cu 24%, raportat la 2018.
.
La nivel salarial, creșteri însemnate sunt prevăzute pentru majorările acordate rezidenților și altor categorii de personal din cabinetele de medicină sportivă și medicină școlară. Reamintesc că anul trecut, odată cu noua grilă de salarizare, un medic primar are acum un salariu de bază brut de 13.338 lei, fa ă de 6.010 lei brut înainte de 1 martie 2018, iar un medic specialist de 10.563 de lei, raportat la 4.675 de lei anterior majorărilor.
.
Unul dintre amendamentele adoptate de plenul reunit al Parlamentului este suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu 295 milioane lei la capitolul „Sănătate, bunuri și servicii”, pentru finanțarea programului privind distribuirea de vitamina D, dar și a Programului „Panorama”, ce vizează testări prenatale ale femeilor însărcinate, precum și a programului de testare a markerilor tumorali.
.
De asemenea, a mai fost votat un amendament care majorează bugetul MS cu 230 milioane lei pentru susținerea de către CNAS a programului „Diabet juvenil”. Cele două amendamente au ca sursă de finanțare diminuarea bugetelor serviciilor de informații, fapt îmbucurător având în vedere că sănătatea românilor este extrem de importantă!
Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.