Corneliu Ștefan: Codul administrativ în Parlament! Domeniile care fac obiectul de reglementare al proiectului

corneliu stefan cod administrativ

Deputatul PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, membru în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, a vorbit astăzi despre proiectul de lege privind Codul administrativ, una dintre cele mai mari provocări de legiferare și implementare din România ultimului sfert de veac. Proiectul intră în această săptămână în dezbaterea Comisiei din care Ștefan face parte.

Corneliu Ștefan:

Este un proiect major pentru administrația publică din România. În ultimii 25 de ani în care administraţia publică din România a fost organizată corespunzător unui stat democratic, am fost martorii unei mase din ce în ce mai mare de acte normative în vigoare în domeniul administraţiei publice, dar, până în prezent, nu a fost o unitate din punctul de vedere al legilor administrative.

În ceea ce priveşte iniţiativele de codificare, opţiunile avute în vedere merg de la elaborarea unor legi unice pe domeniu (Portugalia), la culegeri de legi pe domenii (codexuri – Franţa) şi până la codificare sectorială (Franţa, Germania), dar în niciunul dintre aceste state nu există un Cod administrativ unic care să înglobeze într-o manieră unitară şi sistematizată legislaţia din mai multe domenii ale administraţiei publice, centrale și locale.

Codul administrativ are menirea de a reprezenta legea de bază a administrației publice și urmărește să asigure cadrul juridic necesar asigurării stabilității și eficienței autorităților atât la nivel local, cât și la nivel central.

Domeniile care fac obiectul de reglementare al proiectului Codului administrativ sunt:

  • Administrația publică centrală;
  • Prefectul, instituția prefectului și serviciile publice deconcentrate;
  • Administrația publică locală;
  • Exercitarea dreptului de proprietate publică și privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale;
  • Statutul funcționarilor publici și statutul juridic aplicabil personalului contractual din administrația publică;
  • Răspunderea administrativă;
  • Serviciile publice.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.