Cuvinte de suflet din partea IPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului

IpsNifon (1)

Iubiții mei fii duhovnicești,

Iubiți copii,

Cu bucurie în suflet sărbătorim  Ziua Internaţională a Copilului, fericită ocazie de a-I mulţumi Bunului Dumnezeu pentru darul minunat al familiei şi pentru a reafirma importanţa deosebită pe care copiii o au pentru Biserica şi societatea noastră, ca semne dumnezeieşti de iubire, speranţă şi  bucurie.

Copiii sunt comoara cea mai de preţ pe care o are societatea noastrã, pentru că ei sunt continuatorii civilizaţiei, viitori susţinători ai lumii de mâine şi promotori ai valorilor pe care, generaţie după generaţie, le-au susţinut şi apărat, strămoşii noştri. Aşa cum a afirmat-o întotdeauna, fundamentându-se pe Sfânta Evanghelie, Biserica apreciază valoarea deosebită a familiei tradiţionale, bazată pe legătura sfântă dintre un bărbat şi o femeie, care reprezintă mediul autentic, firesc şi propice de viaţă şi educaţie pentru orice copil. În educaţia copiilor,  rolul familiei este esenţial, căci, aici, mai întâi, copilul deprinde primeleelemente de credinţă, cultură şi viaţă comunitară, ce vor fi dezvoltate, apoi, prin intermediul Bisericii şi al Şcolii, prin aprofundarea valorilor religioase şi culturale la care şi-au adus contribuţia toate generaţiile de dinainte.

Iubiţi părinţi, înconjuraţi cu disponibilitate şi delicateţe pe copiii voştri, căci ei sunt darul cel mai de preţ pe care Dumnezeu vi l-a oferit, scopul vieţilor voastre, expresii calde ale bucuriei dumnezeieşti şi imagini concrete ale nevinovăţiei, frumuseţii şi bucuriei de a trăi, precum şi sursă de inspiraţie în relaţiile comunitare.

Stimaţi ostenitori în domeniul educaţiei, familiile şi Biserica v-au încredinţat pe fiii şi fiicele lor, pentru a deprinde tainele existenţei umane, în respect faţă de Dumnezeu, şi tot ceea ce au ctitorit înaintaşii noştri. De aceea, oferindu-le priceperea şi înţelepciunea dumneavoastră, veţi contribui, cu generozitate, la creşterea şi propăşirea neamului nostru şi la un viitor mai bun pentru noi toţi.

Dragi copii, aveţi încredere în a vă lăsa îndrumaţi de părinţii, preoţii şi profesorii voştri, de a deprinde înţelepciunea lumii noastre, faptul că rostul vieţii umane este acela de a fi buni, drepţi, iubitori, generoşi, solidari şi milostivi. Voi, iubiţi copii, aveţi datoria de a fi mai buni ca noi, de a construi o lume mai dreaptă, mai echitabilă, mai luminoasă şi mai tolerantă, în care fiecare să-şi poată găsi locul său şi să fie apreciat, fără nicio discriminare. De aceea, nu trebuie să uitaţi că un viitor rodnic şi viguros se poate construi numai prin înţelegerea trecutului şi implicarea responsabilă în prezent, cu încredere şi speranţă în Tatăl Ceresc.

Dumnezeu sã vã binecuvinteze, sã vã păzească şi sã vã dãruiascã sãnãtate, pace şi bucurie!

† NIFON,

Arhiepiscop şi Mitropolit

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.