Dâmbovița: câteva concluzii după aceste alegeri / ce vor face anul viitor PSD și Adrian Țuțuianu (analiză)

Mai întâi, rezultatele în Dâmbovița:

  • Klaus Iohannis (PNL): 35,76% (74.537 voturi)
  • Viorica Dăncilă (PSD): 32,49% (67.711 voturi)
  • Mircea Diaconu (independent, susținut de PRO RO și ALDE): 10,18% (21.217 voturi)
  • Dan Barna (USR-PLUS): 9,64% (20.091 voturi)

Fără introducere, primele concluzii:

1. PNL e marele câștigător al alegerilor din Dâmbovița. Un câștigător fără merite speciale, altul decât a-l avea în parbriz pe Klaus Iohannis. Un partid spulberat ani la rând în acest județ, un partid care a avut scoruri rușinoase în trecut devine o forță politică fără să fi făcut (mai) nimic.

2. PSD este primul mare perdant și atinge un nou minim istoric. Sub conducerea irațională a Rovanei Plumb, cangrenat de lupte interne între diferite găști, căpușat de persoane fără nicio legătură cu județul, partidul nu se mai regăsește de la alegerile europarlamentare. Deși e peste media națională, toți de-aici știu că scorul din dreptul Vioricăi Dăncilă e o înfrângere dură într-un județ considerat fief social-democrat. Pentru iubitorii de comparații: în 2014, în turul I al alegerilor prezidențiale, PSD Dâmbovița a luat 52,54%. Candidat era Victor Ponta, iar președinte PSD Dâmbovița era Adrian Țuțuianu. Unde s-au dus 20 de procente???

3. USR e al doilea perdant în județ. Scorul foarte bun de la europarlamentare a scăzut brusc, iar candidatul Dan Barna a pierdut și locul III, depășit de Mircea Diaconu.

4. Mircea Diaconu face puțin peste 10% în județ. Putem să trecem scorul în dreptul PRO ROMÂNIA, singurii care au făcut campanie cu adevărat în alegerile astea, în Dâmbovița. ALDE s-a resemnat în comoditate / câteva poze nu înseamnă, totuși, campanie. Revenind, deci, Mircea Diaconu = PRO RO, adică același scor pentru partidul lui Ponta ca la euro. Liderul din județ, Adrian Țuțuianu, evident nemulțumit.

5. Carevasăzică: față de europarlamentare, scorurile PSD și PRO RO sunt aproape identice, iar creșterea PNL – Iohannis trebuie văzută în oglindă cu scăderea USR – Barna.


E evident că nimeni nu-și mai pune probleme pentru turul II / Iohannis va câștiga detașat, atât la nivel național, cât și în județ. Calculele dure și dureroase se fac pentru la anul, în iunie – alegerile locale. Ce s-a întâmplat la europarlamentare și, mai ales, ce s-a întâmplat acum, la prezidențiale, poate să constituie temelia câtorva premise:

1. PSD Dâmbovița are o problemă uriașă în județ, pe care nu pare s-o conștientizeze foarte limpede. Sunt câțiva pseudo-lideri în organizație care se mint între ei de la scrutin la scrutin că „o să fie bine”. Și binele tot întârzie să apară. Problema e că sunt primari care au început să simtă pe pielea lor ce e cu „binele” ăsta și se uită cu îngrijorare/incertitudine/spaimă la iunie 2020. Unii se mai alintă cu mângâieri de genul: „lasă, că alta va fi mobilizarea atunci”, dar majoritatea înțeleg că alegerile de acum setează un trend politic. Care trend, dacă va fi cultivat cu entuziasm de către PNL (+USR), va fi decisiv.

2. Dacă actualul guvern forțează alegerea primarilor în 2 tururi, PSD Dâmbovița poate să-și comande un coșciug mare și frumos. În oglinda a ceea ce s-a întâmplat ieri, partidul pierde toate orașele (Târgoviște, Moreni, Pucioasa, Fieni), indiferent câte lucruri bune au făcut primarii. Scrie pe ei PSD? Out în turul II! PNL își păstrează orașele actuale fără probleme (Găești, Titu, Răcari). USR, pus acum cu „botul pe labe”, va fi aliatul cuminte și umil al PNL în toate deciziile.

3. Dacă rămân alegeri dintr-un singur tur, PSD Dâmbovița poate să mai salveze câte ceva. Principalele 2 mari provocări pentru Stânga locală în 2020: Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița. Următoarele 2: Pucioasa și Fieni (Moreniul poate fi considerat pierdut în orice variantă de combinații). Le poate câștiga PSD în actualul format de putere din organizație? EXCLUS! Nu are un lider județean de anvergură care să „rupă norii” și lângă care primarii să stea drepți și încrezători.

4. Există un astfel de lider în județ? Potrivit sondajelor comandate recent de PSD Dâmbovița, există. Doar că nu (mai) e în PSD. Îl cheamă Adrian Țuțuianu. Cota de încredere a senatorului PRO ROMÂNIA, repet, potrivit ultimului sondaj comandat de PSD, e în jur de 50%. Restul plutonului, la distanță.

5. Și mai departe? Ține doar de cum se vor împăca rațiunea cu pumnii, rănile cu vindecarea, trădările din trecut cu obiectivele din viitor. Ar fi de dorit pentru primarul PSD al municipiului Târgoviște, cu rezultate administrative foarte bune, să meargă în campanie la braț cu cel mai puternic lider politic (pe persoană fizică) din județ? Ar fi de dorit pentru ceilalți primari și candidați să aibă lângă ei un Țuțuianu încărcat la maxim cu sete de revanșă? Vor avea ei curajul să bată cu pumnul în masă pentru asta? Și invers, ar fi de dorit pentru candidatul Țuțuianu la Consiliul Județean să aibă de partea lui un partid ca PSD (care, oricât de slăbit ar fi, tot are 30%), decât (doar) un PRO limitat la 10%? Toate întrebările sunt baza unei concluzii simple: oricum s-ar face apropierea dintre ei (alianță, de pildă), PSD Dâmbovița și Adrian Țuțuianu vor avea nevoie unul de celălalt ca să însemne ceva în alegerile locale de anul viitor. Vor câștiga împreună sau vor pierde separat.

6. Adăugați și asta: depinde și ce lider va avea Partidul Social Democrat la nivel național. Insistența cu Viorica Dăncilă nu mai poate fi o soluție decât pentru câțiva bolnavi, care nu pricep că rolul unui lider e să provoace pasiune, entuziasm, încredere. Măcar în propriul partid.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.