Daniel Constantin, vizită în Dâmbovița: Legea cooperativelor a fost deturnată (declarații pe larg)

Prim-vicepreședintele PRO ROMÂNIA, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Ponta, Daniel Constantin, s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru în județul Dâmbovița. Programul de întâlniri a fost stabilit în funcție de domeniul de adresabilitate și expertiza lui Constantin, respectiv:

  • întâlnire cu legumicultorii din zona Titu;
  • întâlnire cu legumicultorii din zona Băleni;
  • întâlnire cu pomicultorii de pe Valea Dâmboviței.

Între subiectele abordate, cel referitor la asocierea în cooperative și deturnarea legii de profil:

Eu mă întorc de fiecare dată în Dâmbovița cu mare plăcere, pentru că de aici au plecat și câteva idei în timpul mandatului meu de ministru al Agriculturii. Mi-amintesc că, în anii 2013-2014, am venit la Titu, m-am văzut cu cei de la Lungulețu și am plecat cu o idee foarte clară. După ce, ani de zile, încercasem să-i conving pe oameni să se asocieze, să formeze cooperative, mi-am dat seama că, având în vedere trecutul nostru și perioada comunistă, e foarte greu să se întâmple lucrul acesta și, atunci, trebuie să-i stimulăm. Și am plecat de acolo cu propunerea de modificare a Legii cooperativelor. A fost depusă în 2015, aprobată în 2016; din păcate, n-a fost activă până în 2018. În esență, legea spune foarte clar că cei care se asociază în cooperative și cel puțin comercializează în comun sunt scutiți de impozit 5 ani de zile, atât impozit pe profit, cât și impozit pe proprietate. Era o formă de stimulare a tuturor să comercializeze în comun, pentru că principala problemă pe care am identificat-o atunci și o găsim și acum, nu s-a schimbat nimic, este legată de desfacere. Cu cât comercializezi o cantitate mai mare, cu cât ai logistica necesară de etichetare, sortare, ambalare, cu atât prețurile sunt mai bune și marfa este vândută mai bine.

I-am stimulat încă o dată pe cei de aici și le-am promis că o să vin peste 2 luni să discutăm și mai aplicat. Dna deputat Vlăducă, în perioada imediat următoare, o să facă un rezumat al legii și un rezumat al posibilităților de finanțare, o să înmâneze aceste documente către fermierii de la Lungulețu și Băleni și sper ca peste 2 luni de zile să se facă ceva pași.

Eu m-aș fi bucurat ca legea să fie operațională imediat ce a fost adoptată. Din păcate, nu mai eram eu ministru atunci, în 2016. În 2017 nu a fost interes. În 2018 s-a modificat legea, dar imediat după, am văzut că a fost oarecum deturnată. Și vă dau un exemplu foarte clar. Legea cooperativelor venea cu aceste facilități, iar ele erau completate cu Programul Național de Dezvoltare Rurală, care spune că cei care aplică să obțină fonduri, în speță depozite pentru etichetare, sortare, dar și păstrarea produselor respective pot obține 90% sprijin nerambursabil. Am constatat și aștept cu nerăbdare să se publice raportul de selecție pe ultima Măsură 4.1, de unde înțeleg că s-au făcut o grămadă de cooperative, așa, peste noapte, după ce legea a devenit operațională, undeva, în sudul României – și cred că vă dați seama la ce mă refer – și că majoritatea celor eligibili sunt din zona respectivă, 80% din cooperative. Nu acesta era sensul. Eu am făcut atunci un pachet legislativ în care am spus că acordăm facilități fiscale 5 ani ca să se asocieze, să comercializeze în comun, le dăm 90% nerambursabil din PNDR, ca să facă acele depozite și să avem 12 luni producție, nu doar câteva lunui, iar apo să o arunce, pentru cei mici, de jos în sus. Se pare că unii au văzut o oportunitate. Eu aștept raportul de selecție și, după aceea, o să vorbim mai multe.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.