Interviu Adrian Țuțuianu, partea a III-a: relația cu PDL și alegerile europarlamentare

tutuianu si pdl

Politica Broaștei: Care e relația cu PDL Dâmbovița, cu liderii partidului, Vladu, Caracota, Marin Antonescu?

Adrian Țuțuianu: Știți foarte bine câte dispute am avut eu de-a lungul vremii, unele de duritate maximă, cu dl deputat Iulică Vladu sau cu dl Marin Antonescu, chiar și cu dl Caracota. Eu încerc să fac 2 lucruri: (I) să respect adversarul politic. Eu cred că România va fi normală când o să trecem de la dușmănie la adversitate politică. (II) Încerc să nu împart județul în două și să fiu preocupat de problemele reale pe care le au oamenii, indiferent din ce comună sau oraș sunt ei. Ca urmare, toți primarii PDL au avut ușa deschisă la Consiliul Județean. Unde-am putut să ajut, am ajutat, unde nu, am spus că nu pot. Și sunt convins că dacă voi continua pe cele două direcții, și cei din PDL, dar și alții vor înțelege că, atunci când discutăm de probleme cu adevărat importante pentru județ, dialogul e mai bun decât bătălia cu orice preț. Disputa politică poate fi dusă și cu o anumită eleganță, dar și cu o anumită detașare de persoane, la un moment dat.

Politica Broaștei: Sunt actualii lideri mai de încredere decât Florin Popescu?

Adrian Țuțuianu: Cu siguranță. Dl Popescu nu a avut niciodată niciun respect pentru cuvântul rostit. Sigur, dl Vladu e de prea puțin timp în fruntea PDL Dâmbovița ca să pot spune că pot face o apreciere corectă și completă. Dar cel puțin primele semnale îmi arată un om de bună credință, care înțelege când sunt probleme fundamentale. Cu dl Caracota n-am avut ocazia să vorbesc în ultimele luni. Un dialog constant am avut cu dl Jan Popescu, atât din poziția de consilier județean, dar și un dialog profesional pe proiectul Spitalului Județean, spital unde dl Jan Popescu este în continuare șef de secție, pentru că am constatat că era soluția cea mai bună.

Politica Broaștei: Dl Marin Antonescu?…

Adrian Țuțuianu: Cu dl Antonescu am avut dialog în cadrul Consiliului Județean. Și cred că ați constatat că, atunci când a avut dreptate pe anumite chestiuni legate de forma și conținutul unor acte administrative, i-am dat dreptate. Când n-a avut, mi-am exprimat poziția într-un mod foarte tranșant. Dar dacă ne respectăm ca oameni și respectăm opțiunile fiecăruia putem să găsim cale de dialog.

Politica Broaștei: Nu-l mai ironizați pe dl Vladu când vă întâlniți? Nu-l mai trimiteți să caute oxigen cu găleata?

Adrian Țuțuianu: Nu poți să stai de vorbă pe probleme serioase făcând ironii. Ironiile sunt pentru declarații politice, când stăm la o cafea… Dar când discutăm lucruri serioase nu e loc de ironii în relația cu nimeni.

Politica Broaștei: Cum vedeți competițiile electorale din 2014 în Dâmbovița? Mai agresive ca până acum, mai liniștite?

Adrian Țuțuianu: 2014 va fi un an foarte dur. Vedeți în fiecare zi pe media centrală ce se întâmplă. Vedeți cum liderii USL sunt principalele ținte ale instituțiilor controlate încă de regimul Traian Băsescu. Este evident că în Dâmbovița va fi, ca întotdeauna, multă agitație politică și, probabil, vom ajunge iarăși la situații conflictuale. Avem aici un PNL condus de dl Volintiru, care nu respectă nicio regulă și care vrea să devină mare pe munca altora sau folosindu-se de cei care, până mai ieri, erau adversari înrăiți. Avem, probabil, una dintre organizațiile mai puternice ale Partidului Mișcarea Populară. Cine a făcut analiza știe că vor fi câțiva primari care vor merge după Florin Popescu și că el însuși este un factor conflictual suficient. O să avem un PDL care are și el în spate niște primari. Plus Partidul Poporului, care are un număr important de consilieri locali și județeni. Dâmbovița va fi un județ în care disputa politică va depăși limita normală.

Politica Broaștei: Rămâne valabil target-ul de 50%+1 pe care l-ați anunțat?

Adrian Țuțuianu: Sigur. Este un target pe care mi l-am fixat ca președinte de organizație județeană. L-am transmis, cu diferențe de plus/minus tuturor organizațiilor locale. Unde am primar în funcție, cred că e normal să ne propunem să trecem de 60%. Și nu spun asta cu îngâmfare, ci ca obiectiv politic realist pe care trebuie să ni-l asumăm.

Politica Broaștei: La un calcul rapid, dacă PSD își propune 50%, PDL 30%, PNL 30%, adăugați Mișcarea Populară sau Forța Civică, nu mai ajung procentele. Treceți și la bulgari?

Adrian Țuțuianu: Tocmai, asta arată cât de încrâncenată va fi competiția în Dâmbovița. Scorurile mari anunțate de toți înseamnă determinarea puternică a fiecăruia.

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.