Ioana Petrescu (Pro România), analiză pe bugetul lui Dragnea și Vâlcov : Ideea e să fim realiști, pentru că facem un buget, nu jucăm la ruletă!

Fost ministru de Finanțe în Guvernul condus de Victor Ponta, Ioana Petrescu a dat astăzi startul vizitelor de lucru în teritoriu pe care Pro România Dâmbovița le-a pregătit pentru perioada următoare. Sunt vizite ale liderilor centrali ai partidului, șefi de departamente și ele sunt organizate pe sectoare de activitate.

Ioana Petrescu s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Departamentului de Economie și Finanțe al Organizației Județene Pro România, după care a avut o discuție mai largă cu reprezentanți ai mediului de afaceri din județ, la Corpul K al Universității „Valahia”.

Vizita s-a încheiat cu o conferință de presă, la sediul din municipiul Târgoviște, de unde avem și câteva declarații. Cum era de așteptat, principalul subiect – bugetul de stat pe 2019:

Bugetul este construit pe niște premise total fantasmagorice, ireale. Sunt niște cifre puse din burtă. Vorbim de acea presupunere de creștere economică de 5,5%, în condițiile în care Comisia Europeană estimează o creștere în jur de 3%. Nu putem să credem într-un buget care are venituri supraestimate și cheltuieli subestimate. Luați, de exemplu, cheltuielile cu dobânzile, subestimate în condițiile în care statul abia reușește să se împrumute zilele acestea.

Haideți să ne uităm ce-a făcut Guvernul anul trecut. A estimat o creștere de 5,5%, creșterea a fost de 4,5%. Cum au ajuns să se încadreze în ținta de deficit? Au tăiat pe parcursul anului. Au tăiat de la Investiții, au tăiat de la Educație. Dacă vă uitați la execuția bugetară pe Educație, au cheltuit 2,2% din PIB. O cheltuială atât de mică pe Educație n-am avut nici măcar în vremea guvernării Boc, pe timpul crizei. Au tăiat de la Cercetare, au tăiat de la Cultură. Deci, pornesc cu niște premise false, ne îmbătăm cu apă rece că există bani în buget pentru toate și, pe parcursul anului, își dau seama că au greșit și tot taie, iar la finalul anuluo te vezi cu bani mult mai puțini. Ideea e să fim realiști și să facem prognoze în mod precaut, pentru că facem un buget, nu jucăm la ruletă.

Nu sunt singurele probleme din buget. Dacă vă uitați, sunt alocate în jur de 100 de milioane de euro partidelor politice, o sumă extrem de mare. Lumea m-a întrebat cât era pe vremea noastră? Era mult mai puțin, pentru că legea a fost modificată în 2017 de către un deputat PSD, în sensul că suma alocată partidelor politice este alocată ca procent din PIB și nu ca procent din venituri, cum era în trecut. Și atunci, suma este extrem de mare. Ce înseamnă 100 de milioane de euro? Toată legătura feroviară între Gara de Nord și Otopeni poate fi realizată cu acești bani. Pro România va depune amendamente astfel încât acești bani să fie alocați în altă parte.

Se prevăd bani pentru mărirea pensiilor abia de la 1 septembrie. Pro România a depus un amendament la Legea Pensiilor, cerând ca aceste pensii să fie crescute de la 1 ianuarie. Amendamentul a fost refuzat.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Un Comentariu

  1. dar despre această afirmație din conferința de presă a fătucii:
    „Primarii vor fi la mâna ministerului Dezvoltării sau vor trebui să meargă la Dragnea să ceară bani” … de ce nu informezi?
    îți spun eu: pentru că acest mod de lucru a fost instituit de Ponta care îl avea la dezvoltare pe habarnistul infractor cu hamster, permițîndu-i ca prin ordine de ministru rămase secrete și OUG 55/2014 (declarată neconstituțională de CCR și rămasă fără urmări!!!), ajungîndu-se la distribuirea discreționară de fonduri babane către primarii PSD plus cei racolați.
    nu uit că toxicitatea de azi începe din mai 2012 … ceea ce vă doresc și vouă! 🙁

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.