Județul Dâmbovița, o nouă etapă în relația cu Republica Moldova: Recrutare forță de muncă, colaborare între agenții economici (detalii)

La invitația președinților Consiliilor Raionale Ialoveni, Ștefan Vodă și Căușeni, în perioada 24 – 26 iulie 2018, o delegație a Consiliului Județean Dâmbovița efectuează o vizită în Republica Moldova pentru a participa la întâlnirile organizate de administrațiile celor trei raioane cu reprezentanții mediului de afaceri. Acțiunile au fost inițiate în scopul dezvoltării colaborării economice, având în vedere bunele relații dintre cele trei unități administrativ-teritoriale, relații asumate oficial prin protocoale de cooperare și înfrățire cu Județul Dâmbovița.

Delegația Consiliului Județean Dâmbovița este alcătuită din: Daniel-Nicolae Comănescu, președinte, Ionuț Săvoiu, administrator public, Vasile Dinu, director general – Direcția Generală Infrastructură Locală, Elena Nițescu, director general adjunct – Direcția Generală Infrastructură Locală, Oana Ivanov, șef birou – Biroul Comunicare, Relații Externe, și consilierii județeni Georgiana Niță, Liviu Vasilescu și Gabriel Grozavu.

De asemenea, la întâlnirile programate pentru perioada menționată, este prezent și vicepreședintele Senatului României, senatorul Adrian Țuțuianu, cetățean de onoare al Raionului Ialoveni.

Delegația Consiliului Județean Dâmbovița este însoțită de reprezentanții mai multor firme dâmbovițene, acțiunile inițiate fiind unele extrem de importante pentru sustenabilitatea parteneriatului bilateral în domeniul economic, prin care se dorește atât revigorarea segmentului economic, cât și a celui social, prin creșterea gradului de ocupare a locurilor de muncă în rândul cetățenilor din Republica Moldova.

Ieri, 24 iulie, la sediul Consiliului Raionul Ialoveni, delegația dâmbovițeană s-a întâlnit cu reprezentanți ai administrației publice, mediului de afaceri din Ialoveni, organizațiilor nonguvernamentale. În cadrul acestei acțiuni au fost discutate aspecte ce țin de cooperarea în domeniul recrutării forței de muncă, stabilirea de parteneriate între agenții economici din Județul Dâmbovița și din Raionul Ialoveni.

Agenții economici din Județul Dâmbovița, prezenți la întâlnire, au ca domenii de activitate: industrie, infrastructură rutieră, construcții, agricultură, turism, comerț și transport.

În cadrul acestor discuții, Lilian Carmanu, Președintele Raionului Ialoveni, a abordat și subiecte ce vizează posibilitățile de extindere a colaborării inițiate între Raionul Ialoveni și Județul Dâmbovița.

În deschiderea evenimentului, senatorul Adrian Țuțuianu a prezentat, alături de reprezentanții mediului de afaceri, atât oferta de locuri de muncă a firmelor dâmbovițene prezente în Raionul Ialoveni, cât și oferta altor companii, care nu au putut participa la aceste dezbateri, dar care au deficit de personal în activitatea pe care o întreprind. De asemenea, a exemplificat cele mai importante industrii din județul Dâmbovița, subliniind avantajele pe care le aduc aceste schimburi de specialiști în anumite sectoare economice: „Astăzi este un moment prin care marcăm continuarea lucrurilor concrete pe care noi cei de la Dâmbovița le realizăm în Raionul Ialoveni. Trebuie să avem în vedere anumite avantaje, precum faptul că vorbim aceeași limbă, avem aceeași credință și avem obiceiuri comune. Cred că va trebui să aflăm care este disponibilitatea cetățenilor de aici care vor să vină la muncă în România. De asemenea, va trebui să realizăm o bază de date comună și să ne consultăm pe problematica selectării personalului.”

Daniel Comănescu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a transmis: „Evenimentul de astăzi este o confirmare a faptului că acordul de înfrățire între regiunile noastre, încheiat în anul 2015, nu este doar un document oficial, ce reglementează un cadru de cooperare economică, socială, culturală, ci el consfințește și legătura de suflet și cuget dintre locuitorii din Dâmbovița și oamenii locului din Ialoveni. Manifestarea de astăzi este un proiect prin care administrația dâmbovițeană dorește să vină mai aproape de Raionul Ialoveni și care poate contribui, pe termen lung, la dezvoltarea economică, la creșterea calității vieții și bunăstării sociale din ambele regiuni”.

Biroul Comunicare, Relaţii Externe al Consiliului Judeţean Dâmboviţa

 

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.