Legea prevenției a fost adoptată de Senat! Precizări și explicații pe larg – Adrian Țuțuianu

Senatul-Romaniei

În cursul acestei săptămâni, marți, a fost adoptată în Senatul României, Legea prevenției. Prin proiect se urmăreşte instituirea unor instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii, stabilind în sarcina autorităţilor/instituţiilor publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor anumite măsuri:

În sarcina autorităţilor/instituţiilor publice, obligaţia ca, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, să elaboreze şi difuzeze materiale documentare şi ghiduri şi/sau să aloce pe pagina de internet secţiuni special dedicate informării publice privind:

  • legislaţia în vigoare referitoare la constatarea şi sancţionarea contravenţiilor;
  • drepturile şi obligaţiile acestor autorităţi/instituţii publice în desfăşurarea activităţilor de constatare a contravenţiilor şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale, precum şi privind drepturile şi obligaţiile persoanelor care sunt supuse acestor activităţi;
  • indicareafaptelor contravenţionale pentru care autoritatea/instituţia publică are competenţe de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale, precum și a sancțiunilor şi/sau a altor măsuri aplicabile.

În sarcina autorităţii administraţiei publice centrale cu atribuţii de coordonare la nivel naţional a domeniului mediul de afaceri, obligația ca, în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii, să dezvolte şi să opereze un portal dedicat oferirii în mod centralizat de servicii online şi resurse în vederea informării în ceea ce priveşte aspectele menţionate anterior.

Adrian Țuțuianu, senator PSD Dâmbovița:

Mai precis, cum va funcționa acest mecanism? În primul rând, el privește doar sancțiunile de natură contravențională. În cazul în care o instituție de control constată săvârșirea unei contravenții de către un agent economic, are obligația ca, mai întâi, să aplice o sancțiune numită avertisment și să stabilească un plan de conformare pentru agentul economic respectiv. Planul va avea stabilite măsuri și un termen în cadrul căruia contravenientul trebuie să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de lege.

De asemenea, nu vor fi aplicate sancțiuni complementare atunci când se aplică avertismentul.

În termen de maxim 10 zile de la data expirării termenului de remediere, agentul constatator are obligaţia să reia controlul; în situaţia în care, cu ocazia reluării controlului, se constată neîndeplinirea de către contravenient a obligaţiilor legale în termenul acordat, agentul încheie un alt proces-verbal, constată și sancționează contravențional.

În cazul în care, în termen de 3 ani de la data încheierii procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei prin care i s-a aplicat sancţiunea avertismentului, contravenientul săvârşeşte din nou aceeaşi contravenţie, sunt direct aplicabile prevederile legale în vigoare privind sancţionarea contravenţiilor. Deci, nu se mai apliccă avertisment, nu se mai face plan de remediere.

Care sunt consecințele acestui act normativ? În primul rând, el nu are niciun fel de impact bugetar. Rolul unei instituții publice este nu doar să dea amenzi, ci și să îndrume pe cei care participă la activitățile economice. Îi tratăm cu maximă atenție pe comercianții care sunt de bună credință. Cel care e de bună credință primește avertismentul și remediază. Scutim pe foarte mulți dintre agenții economici să intre în procese civile în justiție, să încerce anularea sancțiunilor și prevenim și suspendarea activității firmelor, care generează consecințe deosebite până la intrarea în faliment.

Proiectul Legii prevenției va merge acum la Camera Deputaților, for decizional.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.