Ministrul Remus Pricopie, întâlniri de lucru la Târgoviște și Găești cu directori de școli, profesori și reprezentanți ai mediului de afaceri

remus_pricopie_targoviste (1)

S-a întâmplat astăzi o vizită de lucru a ministrului Educației, Remus Pricopie, în județul Dâmbovița, vizită care a cuprins mai multe întâlniri și inaugurări de unități educaționale.

Prima discuție din programul ministrului a avut loca la sediul Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, acolo unde au fost convocați laolaltă directori de școli și reprezentanți ai mai multor societăți comerciale care-și desfășoară activitatea în Dâmbovița. Dezbaterea a fost organizată la inițiativa Consiliului Județean Dâmbovița, în colaborare cu Inspectoratul Școlar și s-a dorit a fi o masă rotundă care să ridice problema corelării planurilor de școlarizare cu cererea existentă, în realitate, pe piața muncii. Potrivit organizatorilor, întâlnirea de astăzi, ca și cele ce o vor urma, intenționează să contribuie la consolidarea învățământului profesional, a celui dual cu elemente care țin de practica în societăți comerciale de profil, precum și cunoașterea problemelor pe care agenții economici le întâmpină în activitatea curentă.

La eveniment, alături de ministrul Educației, au participat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Adrian Țuțuianu, administratorul public al județului – Alexandru Oprea, inspectorul școlar general al IȘJ Dâmbovița – Luminița Preda.

Adrian Țuțuianu: Eu am mers foarte mult, în ultimele luni, în societățile comerciale și peste tot mi s-a reclamat lipsa forței de muncă, specializată pe ceea ce au nevoie societățile respective. Rugămintea mea către cei din mediul de afaceri ar fi să spuneți directorilor de licee și conducerii Inspectoratului Județean care sunt specializările de care aveți nevoie. Planul de școlarizare pentru anul 2015-2016 se aprobă în luna februarie și noi trebuie să pornim de la solicitările dumneavoastră. Sunt aici societăți mari, care au existență în Dâmbovița de 10-15 ani și, deci, o idee foarte clară despre situația specifică a acestui județ.

Remus Pricopie: În primul rând, eu cred că ar trebui să discutăm, și asta nu are legătură cu o firmă sau cu o școală în mod special, ci are legătură cu o anumită mentalitate la nivelul societății românești și dinamica acestei mentalități în ultimii 30 de ani. Eu am făcut liceul în Târgoviște. Era o chestiune de mare cinste, și probabil că este în continuare, dacă intri la „Ienăchiță Văcărescu” la clasa de matematică, dar Liceul de Construcții era de total dezinteres în anii 80. Până la urmă, viața a arătat că cine a făcut „Construcții” în anii 80 a beneficiat de un boom de dezvoltare, poate nu neapărat în anii 90, dar în anii 2000 cu siguranță. Deci, iată cum viața s-ar putea să ofere oportunități mult mai mari celor care sunt apropiați de o meserie, decât celor care sunt apropiați de domenii teoretice. (…) Avem nevoie să reașezăm, în primul rând la nivelul percepției publice, statutul absolventului unei școli în urma căreia obține o meserie. Am în familie un unchi care a făcut școală post-liceală veterinară, în anii 50 – 60. N-a făcut studii superioare, dar tot timpul a fost respectat pentru că stăpânea meseria pe care o avea, de tehnician veterinar.

remus_pricopie_targoviste (2) remus_pricopie_targoviste (4) remus_pricopie_targoviste (5) remus_pricopie_targoviste (6) remus_pricopie_targoviste (7)

Tot astăzi, ministrul Educației a avut, la Casa de Cultură din Găești, o întâlnire cu peste 200 de profesori din centrele Găești și Titu. Au fost abordate, într-un cadru de întrebări – răspunsuri, probleme care țin de predatul religiei în școli, salarizarea profesorilor, bugetul Educației, gradațiile de merit, etc.

remus pricopie - gaesti (3) remus pricopie - gaesti (2) remus pricopie - gaesti (1)

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.