Oana Vlăducă, declarație politică de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități: Barierele de orice fel trebuie eliminate!

oana vladuca 5

Stimate colege,
Stimați colegi,

De 25 de ani, ziua de 3 decembrie este una cu semnificații speciale, în anul 1992 Organizatia Natiunilor Unite proclamând-o drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Din acel moment, în intreaga lume, este promovat același mesaj care vorbește clar despre „Oameni egali – Drepturi egale”. Acesta reprezintă un mesaj pe cât de simplu, pe atât de important, de conștientizare a faptului că persoanele cu dizabilitați au aceleași drepturi ca toți ceilalți. Cu toții trebuie să înțelegem că, în ciuda unei eventuale dizabilități, sufletul rămâne același și că oamenii au drepturi egale, iar pentru aceasta este nevoie de măsuri, la nivelul fiecărei comunități, care să conducă la înlăturarea oricăror bariere care ar împiedica o viață normală, decentă, pentru toți. Această zi reprezintă un prilej de reafirmare a valorilor şi drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi,fiind o zi care reuneşte scop instituţii, persoane cu dizabilităţi şi organizaţii din domeniul dizabilităţii pentru atingerea acestor deziderate.

Marcarea Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități are scopul de a ne ajuta să înțelegem mai bine problemele pe care le întâmpină persoanele cu handicap și de a le susține  demnitatea, drepturilor și de a aplica măsuri în vederea asigurării unui trai mai bun pentru acestea. Este totodată o ocazie de a  elimina barierele de tot felul în ceea ce privește implicarea lor în diverse domenii de activitate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste un miliard de oameni trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, iar 50% nu au acces la sistem de îngrijire medicală. O statistică îngrijorătoare este și aceea care arată că peste 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii, iar probabilitatea ca aceștia să se confrunte cu violența sau diferite forme de discriminare este mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

Strategia Uniunii Europene constă, de altfel, în ideea de a înlătura obstacolele care împiedică persoanele cu dizabilități să se bucure de drepturile lor în societate ca și restul populației. Trebuie amintit și faptul că, la 1 decembrie 2009 a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona, document prin care se consolidează noi mecanisme de solidaritate socială, se militează pentru o Europă a drepturilor, valorilor, libertății și siguranței și s-au se introdus noi drepturi în domeniul civil, politic și social.

Și Organizaţia Naţiunilor Unite a atras atenţia că este foarte important să înțelegem că dizabilitatea este parte a condiţiei umane, că ne naştem sau putem dobîndi dizabilităţi mai mult sau mai puţin grave în timpul vieții. Iar prin aceasta trebuie să înțelegem o dată în plus că este fundamental greșit ca imaginea în societate a persoanelor cu dizabilități să fie rezultatul prejudecăților, al stigmatizării și al discriminării.

Doamnelor și domnilor,

Dincolo de dezbateri, declarații și de acorduri, este nevoie de aplicarea unor măsuri concrete. Unele au fost luate, dar inițiativele în acest sens trebuie continuate și trebuie să devină realitate în fiecare comunitate. O persoană cu dizabilități motorii are dreptul să poată circula decent cu mijloacele de transport în comun, pe căile ferate, rutiere sau cu avionul, dar din păcate, nu peste tot mijloacele de transport au fost adaptate în acest sens. O persoană cu astfel de dizabilități are dreptul la acces instituții și magazine, care se face cu ajutorul unor rampe special construite. Așa cum și pentru persoanele cu deficiențe de văz sau auz, deplasarea nu trebuie să reprezinte un posibil pericol de accident la fiecare colț de stradă, la fiecare pas. Persoanele trebuie tratate cu respect, nu doar la nivel declarativ, ci astfel încât să aibă acces la tot felul de servicii de calitate, mai ales la cele medicale și la o educație de calitate și să nu-i fie atinsă ori lezată în vreun fel demnitatea. La fel cum trebuie să beneficieze de acces la viața socială și politică în fiecare comunitate. De asemenea, este necesară incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități invizibile – persoane cu dizabilități mentale sau psihosociale.

 O persoană cu dizabilitați trebuie să se  poată bucura de drepturi, dar să-și poată și îndeplini rolul în societate, importantă fiind punerea accentului pe abilitatea unei persoane, nu pe dizabilitate. Acesta este un aspect important și pentru societate, în ansamblu. Dreptul asigurat tuturor cetățenilor de a participa la viața publică este esențial în crearea unor democrații stabile și reduce, în aceleași timp, inegalitățile. Este adevărat, sunt persoane puternice, luptătoare, care nu se plâng și care s-au obișnuit cu greutăți de tot felul. Sunt persoane care își pot consolida singure capacitățile și își pot stabili prioritățile și drumul de urmat. Dar trebuie să facem în așa fel încât să se bucure de toate drepturile pe care le au toți ceilalți. E un principiu de viață căruia mă raliez cu toată convingerea: NU TREBUIE SĂ LĂSĂM PE NIMENI ÎN URMĂ!

Cu consideratie,

OANA – SILVIA VLĂDUCĂ
DEPUTAT PSD DE DÂMBOVIȚA

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.