Oana Vlăducă: Declarație politică – Ziua de luptă împotriva cancerului!

oana vladuca6

Declarație politică

Stimate colege,
Stimați colegi,

Data de 4 februarie – Ziua Mondială de luptă contra Cancerului – are o însemnătate aparte pentru fiecare dintre noi, fiind marcată, printr-o serie de acțiuni, menite să ajute la creșterea gradului de conștientizare în rândul populației și pentru a încuraja astfel detectarea din timp a acestei boli nemiloase. Ziua Mondială contra Cancerului a fost fondată de către Union for International Cancer Control (Uniunea Internațională de Control al Cancerului) – UICC pentru a sprijini obiectivele stabilite prin Declarația de la World Cancer, scrisă în anul 2008. Reprezentanții Uniunii arată că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului reprezintă o oportunitate unică pentru a atrage atenția asupra ceea ce poate fi făcut pentru a preveni cancerul, pentru a salva milioane de vieți, prin prezentarea și analizarea informațiilor referitoare la această boală, insistând ca guvernele și indivizii din întreaga lume să acționeze hotărât, coerent și unitar.
Obiectivul principal al acestei zile este acela de a reduce în mod semnificativ incidența acestei boli în rândul populației și pentru a contribui la scăderea numărului celor care pierd lupta cu această boală.

Stimate colege,
Stimați colegi,

Statisticile și previziunile sunt alarmante. În lume, foarte mulți oameni se sting din cauza acestei boli, iar mulți semeni de-ai noștri sunt diagnosticați cu o formă de cancer, estimându-se o creștere îngrijorătoare a numărului de bolnavi, până în 2030. De aceea, programele și campaniile de informare a populației cu privire la această boală trebuie coerent planificate pentru a împiedica creșterea numărului de cazuri noi care se dovedesc a fi târziu diagnosticate, precum și creșterea numărului de decese în rândul populației.

Constatăm că această boală lovește și mai crunt populația din țările slab și mediu dezvoltate. Din păcate, cancerul este boala secolului și din cauza modului agresiv în care evoluează, a faptului că și în cazul în care persoanele afectate se vindecă, lasă urme adânci, atât fizic, dar și psihic, din numărului mare de persoane care îi cad victime, cancerul trebuie să figureze pe agenda de maximă prioritate pe agenda guvernelor lumii.

Una dintre formele de cancer care afectează foarte multe femei, este cancerul de sân. Din această cauză, în România este instituită o zi specială de luptă împotriva acestei afecțiuni. La 10 iunie 2015, Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă privind declararea Zilei luptei împotriva cancerului de sân la data de 1 octombrie, scopul decretării acestei zilei fiind acela de a sublinia importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening, de a ajunge cu informația în fiecare regiune a țării, în fiecare oraș, în fiecare sat, la fiecare femeie. Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente. Dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supravieţuire este de 98%. Din păcate, în România, foarte multe dintre cazurile depistate sunt în stadiile 3 şi 4, ceea ce reduce considerabil rata de supravieţuire a bolnavilor. Un control periodic, de rutină, o banală consultație, poate salva viața.

Dar cancerul poate invada fiecare organ al corpului. Nu contează vârsta, sexul sau statutul social. Aflăm cu strângere de inimă, din statistici reci, despre bebeluși care trebuie să se lupte din primele zile de viață cu această boală, despre un număr mare de persoane care sunt răpuse de cancer, și aici pute vorbi de copii, tineri sau vârstnici. Iar în aceste statististici regăsim oameni!

Rămâne ca obligație social-morală pentru fiecare dintre noi să contribuim pentru ca, în lupta cu boala secolului, să înregistrăm rezultate cât mai bune, în fiecare zi. Primii pași pornesc de la informația asupra importanței pe care o au analizele medicale. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi.
În cazul unui diagnostic devastator, pacienții trebuie să primească, pe lângă tratamentul adecvat, susținerea psihică necesară pentru a depăși acest moment și pentru a face față unei perioade deloc ușoare. Sunt multe lucruri de făcut în acest domeniu.

Partidul Social Democrat și-a propus, prin programul său de guvernare, construirea unor spitale moderne, dotate cu aparatură performantă, precum și reabilitarea și modernizarea celor existente, îmbunătățirea condițiilor din unitățile sanitare, accesul pacienților la medicamentele necesare, precum și salarizarea corespunzătoare a cadrelor medicale. Nu e ușor să rezolvi probleme care multă vreme au stat într-un con de umbră, dar s-au făcut pași importanți pentru ca toate aceste obiective să fie realizate în cel mai scurt timp.

Depinde de fiecare dintre noi ca aceste zile în care ne îndreptăm, o dată în plus, gândul la cei aflați în suferință, să însemne acțiune determinată pentru ca fiecare semen de-al nostru să beneficieze de o șansă în plus la viață!

Vă mulțumesc!

Deputat PSD de Dâmbovița
Oana – Silvia VLĂDUCĂ

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.