Poate cele mai bune vești din ultimii 30 de ani pentru industria dâmbovițeană / investiție de 500 milioane euro în Combinatul de Oțeluri Donalam

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, s-a aflat, astăzi, într-o vizită de lucru în județul Dâmbovița, cea mai importantă oprire fiind la Combinatul de Oțeluri Speciale Donalam Târgoviște, investiție a Grupului Beltrame, care a resuscitat industria de profil la nivelul întregii țări. Vorbim de sume uriașe în planul de business, 500 de milioane de euro, care vor contura cea mai mare investiție din județul Dâmbovița, de după 1989.

Florin Spătaru:

Ministerul Economiei a lansat o schemă de ajutor de stat, în valoare de 300 de milioane de euro, care, printre altele, încurajează şi sprijină preluarea de  platforme industriale sau unități nefuncționale şi retehnologizarea acestora. Reindustrializarea este un obiectiv european, iar România are toate argumentele să facă paşi concreți în această direcție. Am vizitat, astăzi, combinatul de oțeluri speciale de la Târgovişte care este un model de business de succes. M-a bucurat să aflu că la Târgovişte există planuri de dezvoltare de 500 de milioane de euro pentru construcția unei noi fabrici eco-inteligente de oțel beton și sârmă laminată, modernizarea și retehnologizarea vechiului combinat precum și construcția unui parc fotovoltaic.

Pe lângă aportul economic, investiția Beltrame Group are un impact social semnificativ pentru județul Dâmbovița. În prezent compania are un număr de 480 de angajați și vizează angajarea a 250 de persoane noi până la sfârșitul anului.

Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște:

În anul 2023 fabrica din Târgoviște va asigura jumătate din necesarul intern de oțel-beton pentru construcții, reducând într-o măsură considerabilă dependenţa României de importuri ți contribuind la echilibrarea balanței comerciale a țării noastre.
.
Salut disponibilitatea domnului ministru în direcția elaborării unui plan de măsuri care să vizeze, pe de o parte, sprijinirea marilor consumatori în asigurarea cantităților de energie iar, pe de altă parte, identificarea unei soluții de acordare a unui ajutor de stat producătorului de oțel târgoviștean.
.
Sunt vești excelente pentru industria dâmbovițeană, poate cele mai bune din ultimele 3 decenii, în condițiile în care, o infuzie de capital de câteva sute de milioane de euro, va reașeza orașul nostru pe harta metalurgiei europene, iar producătorul de oțel va redeveni principalul pilon al economiei locale!
Corneliu Ștefan, președinte CJ Dâmbovița:
Am profitat de prezența ministrului Florin Spătaru și i-am solicitat identificarea unor soluții, astfel încât business-planul grupului Beltrame, unul dintre cei mai importanți investitori din județ, dar și din țară, să fie îndeplinit. Este nevoie de toată susținerea noastră, mai ales că Donalam Târgovişte va fi unul dintre marii angajatori din Dâmbovița, iar planurile de retehnologizare și de decarbonizare a producției de oțel – beton și, pe viitor, a oțelurilor speciale sunt ambițioase, dar și tangibile.

Ministrul economiei a mai vizitat uzinele de la Mija, Moreni şi Dragomireşti, din industria de apărare.


Informații de backround:

Înființat în 1896, AFV Beltrame Group este un producător de bare din oțel și oțeluri speciale, care deține șapte fabrici în Italia, Franța, Elveția și România, cu un total de peste 2.000 de angajați, peste 2 milioane de tone de oțel vândute anual, precum și activități comerciale în peste 40 de țări. Filiala din România a AFV Beltrame Group, compania Donalam, deține două unități de producție: cea de la Călărași, având peste 15 ani de activitate în producția barelor de oțel laminate la cald și, începând din februarie 2022, combinatul de la Târgoviște – unde, în această vară, a fost repornită producția de oțel beton. Fabrica din Târgoviște va fi singura unitate de producție de oțel – beton din România. Capacitatea de producție va ajunge în 2023 la aproximativ 300.000 tone anual, reprezentând circa 50% din importul actual al României.

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.