Președintele CJ Dâmbovița: Se ia în calcul majorarea taxei de habitat din a doua parte a anului / n-a mai fost mărită de 4 ani

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a anunțat astăzi că „se ia în calcul” majorarea taxei de habitat, din semestrul II al acestui an. La câteva minute distanță, prima reacție a venit de la primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, care își exprimă dezacordul pentru o astfel de opțiune.

Alexandru Oprea:

Se ia în calcul și o astfel de variantă (majorarea taxei de habitat din a doua parte a anului – n.r.), pentru că, nu știu dacă cunoașteți, în luna iunie expiră contractul cu Supercom pentru colectarea gunoaielor. Urmează să facem procedura de licitație pentru ceea ce înseamnă partea de colectare selectivă, urmează și avem în ședința ADI din data de 10 februarie niște variante de costuri legat de ceea ce înseamnă colectarea selectivă, pentru că acest concept prevede montarea de pubele diferențiate pe categorii de deșeuri, treceri separate pentru partea de fracție umedă și fracție uscată și, de asemenea, prevede o dotare pe care trebuie s-o asigure viitorul operator cu mașini, pubele.

Nu știu (cu cât s-ar putea majora taxa – n.r.), n-am aceste calcule, o să vă răspundem la momentul respectiv. Sigur nu atât de mult pe cât și-ar dori operatorii. Trebuie să fie un cost suportabil pentru populație. Și trebuie să înțelegem un lucru: taxa de habitat n-a mai fost mărită de 4 ani de zile, a rămas la acea valoare de 21 de lei. O să vedem ce valori au județele din jur, care au și parte de colectare selectivă.

Cristian Stan:

În primul rând, ar trebui să ni se prezinte un raport cu privire la ce înseamnă cost pentru operator, dacă această taxă de habitat este sau nu suficientă – eu cred că este suficientă. Este pentru prima dată când aud de această posibilitate. Așa, ca o primă opinie, nu cred că asta e problema, cuantumul taxei de habitat, ci cred că problema e modul în care se monitorizează activitatea operatorului de salubritate, clauzele contractuale care trebuie să fie modificate.

Anterior declarațiilor de astăzi, senatorul PRO ROMÂNIA, Adrian Țuțuianu, anunțase încă de acum câteva zile, în contextul scandalului cu gunoaiele aduse din alte județe, că discuții privind creșterea taxei au fost deja inițiate:

Am aflat că, adițional la ceea ce trebuia plătit către Eurogas Prescom (operatorul gropilor de gunoi), s-au emis facturi suplimentare pentru diverse servicii legate de selectarea deșeurilor ajunse la groapa de gunoi, iar Consiliul Județean a plătit acestei firme suma de 1.800.000 lei. Suplimentar. Recent.

Care este prejudiciul pentru județul nostru? 1.800.000 lei sunt bani pe care va trebui să-i dăm din taxa de gunoi și am înțeles că la Partidul Social Democrat s-au purtat ample discuții legate de nevoia – spune Oprea – majorării taxei de salubritate. Sigur, ceilalți s-au opus, pe motiv că-i an electoral, dar aceste lucruri vor trebui reparate de către cei care vor veni la Consiliul Județean în luna iunie.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.