Președintele PSD Dâmbovița, reacție la decizia CCR privind migrația aleșilor locali: Nu au de suportat vreo consecință!

adrian tutuianu victorie

CCR a decis astăzi că Legea de aprobare a OUG nr. 55/2014 (privind migrația politică a aleșilor locali) este neconstituțională. Nu știm, încă, ce elemente au fost atacate de judecători sau dacă legea, în întregime, nu corespunde rigorilor constituționale. Vorbim, însă, de ofensiva declanșată de PNL, care urmărește pierderea mandatelor aleșilor locali beneficiari ai prevederilor Ordonanței 55.

În județul Dâmbovița, nu mai puțin de 25 de edili și aproape 200 de consilieri locali și județeni au fructificat OUG 55 pentru a-și restabili opțiunile politice. Găsiți AICI lista primarilor. Toți au plecat de la PDL, 23 către PSD și 2 la UNPR.

În acest context, cea mai așteptată reacție pe subiect vine de la președintele PSD și CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. Acesta îi asigură pe toți aleșii locali că nu există niciun pericol de pierdere a mandatelor, oferind o serie de argumente de natură juridică:

Trebuie să avem în vedere următoarele aspecte:

1. Primarii care au ales să-și declare o anumită apartenență politică în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2014 au făcut-o în temeiul unui act normativ care era în vigoare la data când s-a înregistrat respectiva declarație.

2. În Parlamentul României s-a aprobat prin lege ordonanța respectivă și textului inițial al Guvernului i s-au adus anumite modificări.

3. Nu avem, la acest moment, motivarea deciziei Curții Constituționale, pentru a stabili ce anume din conținutul acestei ordonanțe este neconstituțional.

4. Potrivit Constituției, Parlamentul are obligația ca, în termen de 45 de zile de la data publicării deciziei CCR, să pună de acord textul legii cu decizia Curții. Asta înseamnă că elementele de neconstituționalitate ar putea fi înlăturate de Parlament printr-un text nou, care să înlocuiască textul sau textele declarate neconstituționale.

5. Deciziile CCR produc efecte numai pentru viitor. Ca urmare, nu există niciun fel de efect retroactiv al acestei decizii și ea nu are niciun fel de relevanță cu privire la declarațiile de apartenență politică deja făcute.

Concluzia este următoarea: niciun primar, consilier local, consilier județean nu au de suportat vreo consecință ca urmare a faptului că au dat declarațiile de apartenență politică și că au decis să meargă într-un alt partid politic decât cel pe listele căruia au fost aleși.

Mai mult, președintele PSD Dâmbovița spune că, în ciuda mediatizării abundente din ultimele ceasuri și a atacurilor liderilor PNL, niciun primar dâmbovițean din cei care au venit alături de PSD nu s-a arătat îngrijorat de situația creată:

Nu am primit niciun mesaj de îngrijorare din partea primarilor dâmbovițeni. Asta și datorită faptului că eu le-am explicat foarte bine că, indiferent ce se întâmplă cu Legea de aprobare a Ordonanței 55, nu riscă nimic din perspectiva alegerii pe care au făcut-o. Văd că singurii care fac gălăgie pe marginea subiectului sunt cei din PNL. Ideile pe care le lansează ei, cu pierderea mandatelor, sunt lipsite de orice temei, pentru motivele arătate mai sus.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.