Primarul Târgoviștei: Deși exista cadrul legal, NU S-A DORIT plafonarea prețurilor la medicamente, aparatură medicală, alimente!

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, arată, cu textul legal în față, că Guvernul nu a dorit, pur și simplu, să plafoneze prețurile la medicamente sau alimente de strictă necesitate în perioada stării de urgență, deși avea această pârghie. Ce s-a întâmplat din acest act de indolență (voită sau inconștientă)? Explozia fără precedent a prețurilor pentru măști, mănuși, gel dezinfectant.

Articolul 16 din Decretul nr. 195/2020, privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României: „Pe perioada stării de urgenţă se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică (energie electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanţi etc.), în limita preţului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgenţă”.

Situația concretă, astăzi:
 masti chirurgicale de unica folosinta, de la 0.40 lei/ bucata in luna ianuarie in farmacie, pretul de achizitie a urcat la 3,8 lei/bucata, iar pretul disponibil astazi, prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice, poate ajunge si la 6,2-6,5 lei/bucata;
 manusi protectie, de la 19 lei cutia de 100 bucati in 16.03.2020, pretul de achizitie a urcat la 32.48 lei/cutie in 20.03.2020, iar pretul disponibil astazi, prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice, este intre 46 lei/cutie si 94 lei/cutie;
 gel dezinfectant, de la 59 lei/litru, ajunge in 3 zile la 130 lei/litru. Valoarea din catalog ajunge astazi si la 250 lei/litru.

Cristian Stan:

Concluzia este ca, desi exista indubitabil cadrul legal pentru ca preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate sa nu creasca, ne confruntam cu o explozie a preturilor!

Intrebarea este de ce nu s-a luat aceasta masura pana acum, cu precizarea ca nici astazi nu este foarte tarziu, chiar daca eficienta nu mai este aceeasi!

Asadar, dincolo de declaratii sforaitoare, interdictii sau acte de lasitate, analiza rece si obiectiva a situatiei ne demonstreaza ca viata noastra putea fi putin mai usoara in plin razboi cu acest virus insa, din motive care mie imi scapa, NU S-A DORIT!

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.