Târgoviște: Conferință națională dedicată Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu. Invitat de onoare: Adrian Năstase!

dsc_0097

Universitatea „Valahia” din Târgoviște, în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmbovița, a găzduit astăzi, la Sala „Oxford” din Corpul B al campusului, Conferința Națională Liceul Militar „Nicolae Filipescu” de la „Mănăstirea Dealu” (4 Iunie 1912 – 10 Noiembrie 1940). Evenimentul cultural-științific a fost organizat la inițiativa Centrului de Cercetări Științifice Interdisciplinare „Dumitru Stăniloae” al Universității și s-a bucurat de prezența fostului Prim Ministru al României, Adrian Năstase, președinte al Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, București.

În deschiderea conferinței, au vorbit, alături de fostul premier, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Adrian Țuțuianu și prorectorul Universității „Valahia” – Claudia Gilia.

Adrian Năstase: În 2004 a existat un proiect guvernamental pentru reluarea, reconstruirea, reînființarea Liceului de la Mănăstirea Dealu, în vechile locuri în care el a funcționat. Mi-aduc aminte că am reușit să o conving pe doamna Andronescu (n.r. – Ecaterina Andronescu, ministrul Educației) la momentul acela. Sigur, după 2004, proiectul acesta, din diverse motive, a murit. Cred, însă, că el are în continuare valoare. (…) Poate că ar fi important pentru municipiul Târgoviște, pentru identitatea sa, pentru profilul său intelectual și pentru o afirmare și mai puternică în spațiul elitelor românești, poate că ar merita să fie reluat acest proiect.

Adrian Țuțuianu: Liceul militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu (1912 – 1940) a reprezentat un adevărat generator de elite al societăţii româneşti, care, în cele 33 de promoţii ce însumau 1.500 de absolvenţi, a dat posterităţii nume precum: Octav Dessila (scriitor), Marcel Romanescu (scriitor), Carafoli Elie (Academician aromân, Preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Astronautică între anii 1968-1970), Petre Pandrea (scriitor), Nicolae Ciorănescu (Rector la Universitatea Politehnică din Bucureşti), Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, rege al României între 1940-1947, Victor Rebengiuc (actor), Florin Sacerdoţeanu (medic), Stănescu Silviu (inginer hidrolog, autorul proiectului sistemului hidrologic al Columbiei), arhiducele Ștefan de Austria etc. Nu în ultimul rând, amintesc aici și pe cel care a fost Marin Năstase, tatăl invitatului nostru de onoare, dl Prim Ministru Adrian Năstase, fost şef de promoţie în toţi anii de studiu.

Printre cei care au conferențiat astăzi s-au numărat Prof. Univ. Dr. D.H.C. Radu Ștefan Vergatti, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Membru al Academiei Oamenilor de Știință, Colonel (r.) Prof. Univ. Dr. Gheorghe Nicolescu, Universitatea din Pitești, Prof. Univ. Dr. Silviu Miloiu, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Claudiu Cotan, Universitatea „Ovidius” din Constanța.

La finalul conferinței, a avut loc lansarea albumului Descriptio Ponti Euxini. Marea Neagră în patru secole de cartografie, publicat în condiții grafice de excepție la Editura Muzeul Național al Hărților și Cărții vechi & Editura Institutului Cultural Român, album care-l are pe Adrian Năstase editor coordonator.

Onoare muncii!

dsc_0116dsc_0133dsc_0111dsc_0107dsc_0086

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.