„Valahia” își alege un nou rector. Câteva întrebări pentru fostul.

Mâine, 20 februarie, au loc alegeri pentru funcția de rector al Universității „Valahia” din Târgoviște, vitale pentru felul în care va fi descrisă calitatea învățământului superior pentru următorii ani, la standarde foarte ridicate impuse de competiția între universități.

Candidați sunt Iulian Udroiu și Laura Gorghiu, ale căror programe și cv-uri le puteți parcurge aici. Unul dintre ei îi va urma în funcție lui Călin Oros, cel care a condus universitatea în ultimii 8 ani.

Asupra felului în care a condus-o se vor pronunța profesorii și elevii cu drept de vot la alegerile de mâine. Spunem că votul va fi și o oglindă a activității lui Oros, în contextul în care unul dintre candidați, Laura Gorghiu, este percepută drept „omul său” în competiție.

Vom vedea mâine rezultatul și cum va fi decis echilibrul de putere. Cert este că, în ultimele săptămâni, a existat un dezechilibru evident în materie de propagandă. Multe articole super-laudative și nicio problemă evidețiată în acești ultimi ani. Multe elogii și nicio vulnerabilitate. Multă păpădie și niciun cactus.

În această atmosferă de basm, cu puține ore înainte de votul decisiv, ne-am hotărât să-i scriem, totuși, dlui (încă) rector Oros câteva întrebări pe care nu le-am văzut scrise nicăieri în ultimele săptămâni:

1. Conform Codului Muncii, în România, orice muncă prestată trebuie plătită. Cum își explică un rector faptul că, în Universitatea „Valahia”, cadrele didactice care au efectuat ore în regim de plata cu ora au fost obligate să dea în scris o declarație conform căreia nu aveau pretenții să li se plătească munca efectuată?

2. Este normal ca un conducător de doctorat din Universitatea Valahia, ce nu are calitatea de titular, să fie plătit pe lună doar cu 130 lei și asta numai 10 luni dintr-un an, în măsura în care este vorba de coordonatori care contribuie încă la imaginea și prestigiul universității?

3. Pe rețelele de socializare am regăsit discuții privind normele didactice mult mai mari în raport cu alte Universități. Cum comentați această situație?

4. Cum explicați căderea în mandatele dumneavoastră a Universității „Valahia” din primele zece din țară, într-un clasament ASTRA, pe un loc atât de nesemnificativ azi?

Până la votul de mâine…Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.