VIDEO: Fostul ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu, intervenție în Senat pe proiectul rachetelor Patriot!

adrian tutuianu 8 (2)

Senatul României a adoptat ieri, în ședința de plen, proiectul de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei prin care se vor achiziționa șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot. S-au înregistrat 108 voturi „pentru” și 1 vot „împotrivă”. Senatul este prima Cameră sesizată.

Pe subiect a avut o intervenție în plen și fostul ministru al Apărării, senatorul Adrian Țuțuianu, cel care a demarat acest program, a pregătit și semnat documentele către Departamentul de Stat al SUA:

Am văzut colegi din PNL, din USR, care continuă să aibă o abordare politicianistă a acestui subiect, cu acuzații pentru majoritatea PSD – ALDE, care n-ar susține achiziția acestui sistem. Primul lucru pe care vreau să vi-l spun este că eu am semnat în luna iunie scrisoarea către Departamentul de Stat al Statelor Unite pentru achiziția acestui sistem. Și îl felicit pe colegul meu, dl ministru Fifor, că a continuat aceste demersuri și că astăzi poate prezenta în Parlamentul României un proiect de lege.

Câteva chestiuni punctuale. În primul rând, România are nevoie de un sistem de rachete modern. Ceea ce avem în dotare astăzi sunt rachete sol-aer cu rază mică și medie de acțiune, depășite din punct de vedere operațional și tehnologic. De asemenea, au un nivel de interoperabilitate foarte scăzut, iar modernizarea nu este fezabilă, chiar imposibil de făcut. Ca urmare, soluția pe care au adoptat-o militarii, corespunde, cred, cel mai bine intereselor de securitate ale României, asigură interoperabilitatea cu structurile NATO, asigură un grad sporit de protecție pentru cetățenii României în contextul în care situația de securitate din regiune s-a schimbat, începând cu anul 2014, în mod fundamental.

Sistemul pe care îl achiziționează România este un sistem 3+, modern, testat în condiții de luptă și care poate fi adus în actualitate ori de câte ori va fi necesar, cu o durată normată de utilizare de circa 30 de ani.

Ca urmare, cred că suntem pe un drum bun, rezolvăm o problemă de securitate și, în același timp, ne afirmăm la modul concret angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare în acest an. Existau îndoieli cu privire la capacitatea noastră de a cheltui eficient această sumă de bani. (…) Cred că toți, indiferent de partidul politic din care facem parte, trebuie să urmărim un singur interes, interesul național, interesul României.

Sistemul PATRIOT pe care România îl va achiziționa, în configurația 3+, este cea mai modernă variantă existență pe piață în prezent, având drept repere configurația hardware și software ale echipamentelor  de sol și rachete.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.