Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei pentru controlul SRI, declarații după audierea de 7 ore a șefului SRI!

tutuianu - hellvig

După o audiere maraton (începută la ora 11.00 și finalizată la ora 18.00) a directorului SRI, Eduard Hellvig, președintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, Adrian Țuțuianu, a oferit mai multe declarații cu privire la subiectele abordate:

Anchetele interne SRI cu privire la prim-adjunctul Florian Coldea și generalul de brigadă Elena Istode

Vă fac precizarea că ancheta internă din cadrul SRI nu este închisă. De asemenea, vă fac precizarea că membrii Comisiei au decis să nu închidă discuția pe acest subiect și să analizăm, pe baza documentelor, informațiilor și rapoartelor prezentate astăzi, dacă este cazul să invităm la audieri și alte persoane și să clarificăm și alte aspecte.

Doamna general a fost prezentă împreună cu familia Rizea în concedii la Nisa și Monaco. Era normal să se declanșeze o anchetă internă în cadrul SRI, după cum era normal ca noi, Comisia, să solicităm să fie lămurite aceste lucruri.

Cu privire la ambele rapoarte, din punctul meu de vedere, chiar dacă nu avem o încălcare a legii – asta e concluzia celor 2 rapoarte -, avem cel puțin o problemă de raportare deontologică din parte ofițerilor de informații, atunci când sunt prezenți, de exemplu, în excursii, în activități de tipul acesta cu membri ai Comisiei de control parlamentar, cu parlamentari, cu oameni de afaceri.

Concediile Ghiță – Coldea

E confirmat faptul că au fost în Insulele Seychelles, este confirmată prezența împreună în Italia, la Toscana. De asemenea, este confirmată prezența dnei Coldea împreună cu dna Ghiță la Paris, la Disneyland. Din informațiile date de Comisia de control, rezultă că familia Coldea, domnul general și doamna colonel, au prezentat documente justificative cu privire la suportarea de către dânșii a cheltuielilor ocazionate de aceste deplasări, respectiv s-au prezentat facturi și chitanțe. Sigur că mă veți întreba: Sunt sau nu reale? N-am putut astăzi să clarificăm dacă sunt sau nu reale.

Posibile noi audieri: Ghiță, Coldea, Ponta

Mi s-au pus la dispoziție date din care rezultă că SRI a făcut zeci, sute, pe unele zone, din 2000 până astăzi, de informări către persoane care au calitatea de beneficiar legal de informați sau a transmis informațiile necesare către organe de cercetare penale, inclusiv cu privire la autostrada Comarnic-Brașov. De aceea am spus ceva mai devreme că ne-am propus să analizăm în ce măsură este necesară și audierea altor persoane. Ca să fiu și mai concret, dacă domnul Ghiță ar fi aici, cred că ar fi util să fie audiat de Comisia de control parlamentar. Domnul Coldea — am putea ajunge la concluzia, după ce analizăm toate datele, că ar putea fi chemat pentru audiere la Comisia de control parlamentar. Domnul Victor Ponta ar putea fi, de asemenea, pentru că s-a făcut referire la domnia sa legat de mai multe subiecte, chemat la comisia de control parlamentar.

Bugetul SRI

Eu cred că un buget trebuie să răspundă la două cerinţe: să asigure resursele pentru funcţionarea instituției şi să ţină cont de resursele pe care le are, la un moment dat, țara, pentru că, sigur, nevoile sunt multe. (…) Cifra pe care o avem astăzi, ca să vă dau un element concret, a fost revizuită zilele acestea: bugetul SRI va fi undeva cu 9,4% – 10% mai mic decât bugetul în execuție al anului precedent. Evident că solicitările au fost mai mari.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.