Adrian Țuțuianu (PRO ROMÂNIA): Prin legea carantinei, oamenii bolnavi sunt tratați mai rău decât infractorii / dreptul de apărare

Liderii PRO ROMÂNIA continuă lupta împotriva legii carantinei și izolării, pe care o cataloghează drept neconstituțională și un atac direct la drepturi și libertăți fundamentale. Lângă Victor Ponta, senatorul Adrian Țuțuianu a fost unul dintre cei mai vocali critici ai acestei legi, arătând de fiecare dată marile slăbiciuni – potențiale abuzuri din acțiunile de carantinare și izolare.

Astăzi, un comentariu suplimentar:

Pe fondul legii, vă rog să remarcați faptul că reținerea unei persoane în spital pe timp de 48 de ore în scopul efectuării de investigații și evaluări medicale este o măsură sui-generis care iese din tiparul stabilit în sistemul legal național. Cred că este neconstituțional să lipsești o persoană de libertate 48 de ore fără să existe o motivație temeinică a unei asemenea măsuri, doar pentru simplul fapt că, de exemplu, vine dintr-o zonă în care există o creștere a numărului de cazuri.

În al doilea rând, dreptul de a contesta în justiție măsura privativă de libertate nu este efectiv, atâta vreme cât în lege nu sunt reglementate modalitățile și înlesnirile necesare pentru ca o persoană aflată într-un spațiu de carantinare sau izolare să poată sesiza instanța. Dacă veți citi legea, se vorbește, la un moment dat, că, inclusiv, poate să ți se ridice telefoanele, mijloacele de comunicare. Atunci, cum să-ți exerciți dreptul de acces la justiție în condițiile în care nu ai posibilitatea să consulți un avocat, nici măcar să-l contactezi telefonic? Cum ai putea să-ți aperi drepturile în condițiile în care tu nu poți să fii prezent în instanță și, ca ultimă soluție, legea prevede că vei avea avocat din oficiu. Mergeți, vă rog, la procedura penală și vedeți că orice infractor care a săvârșit o faptă prevăzută de lege are dreptul fundamental la apărare. Când vorbim de oameni bolnavi, nu vorbim de infractori, ca să-i tratăm mai rău decât pe infractori.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.