Adrian Țuțuianu și Claudia Gilia, membri ai Comisiei parlamentare pentru punerea în acord a Codurilor cu deciziile CCR (declarații)

gilia-tutuianu-leo

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat miercuri, săptămâna trecută, înființarea Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției. Comisia are 10 obiective, între acestea aflându-se înglobarea în cuprinsul Codului de procedură penală a modificărilor adoptate prin Legea 253/2013 de punere în aplicare a Codului de procedură penală, modificarea textelor în raport cu deciziile Curții Constituționale, emise începând cu 2014, și prin care s-au admis excepții de neconstituționalitate pentru articolele din Codul de procedură penală, punerea în acord a deciziilor pronunțate de CCR prin care s-au declarat neconstituționale texte din Codul penal, punerea în acord a rapoartelor GRECO cu prevederile Codului penal și Codului de procedură penală.

Comisia are în componență 23 de membri, deputați și senatori de la toate partidele politice reprezentate în Parlament. PSD Dâmbovița este reprezentat de către 2 parlamentari, ambii specialiști ai dreptului – senatorul Adrian Țuțuianu și deputatul Claudia Gilia.

UPDATE: Pe subiect, Adrian Țuțuianu a făcut și un comentariu, arătând că această comisie este necesară pentru că cei care eu elaborat Codurile Penal și de Procedură Penală au fost superficiali, nepregătiți:

Ce constatăm, de fapt: că cei care au elaborat Codul Penal și Codul de Procedură Penală (pe mulți bani) nu au avut expertiza necesară realizării unor acte normative moderne, care să respecte standardele unanim acceptate în lumea democratică. Este și rezultatul faptului că cele două Coduri au fost adoptate de Guvernul Boc (cu aroganță) prin procedura asumării răspunderii, deși era imperios necesară dezbaterea parlamentară. Sunt convins că o dezbatere consistentă, consultări cu specialiștii de drept penal și procedură penală din cadrul facultăților de profil, consultări cu CSM, Înalta Curte, uniuni ale judecătorilor, avocaților ar fi generat acte normative de o calitate mult mai bună. Iar Comisia de care vorbim acum n-ar mai fi fost necesară.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.