Dezbaterea proiectului bugetului de stat pe anul 2021 este una lipsită de consistență. Dar asta nu reprezintă, neapărat, o noutate. Poate că am fost obișnuiți cu abordările „în forță” ale Puterii la momentul bugetului, dar, de data asta, se pare că au fost depășite toate limitele. Astăzi, 4 parlamentari PSD Dâmbovița au povestit modul caricatural, abuziv, batjocoritor în care s-au derulat o parte din „dezbaterile” din cadrul comisiilor de specialitate.
Carmen Holban, deputat:
Ieri, în cadrul Comisiei de Sănătate, am asistat la un eveniment neplăcut, în sensul că această comisie s-a desfășurat atipic, foarte prost. Modul în care s-a gestionat ședința a fost o bătaie de joc la adresa celor care au nevoie de sănătate, la adresa oamenilor bolnavi, la adresa celor care-și pun speranța în fondurile din Sănătate.
Am asistat la o ședință care a constat la o prezență fizică, dar și online. Prezența online nu s-a desfășurat prin mijloace audio-video, astfel încât ședința să poată fi auzită/văzută, ci printr-o ședință „whatsapp”. Atât de important a fost bugetul Sănătății, încât a fost pus prin câteva mesaje pe whatsapp. În cadrul ședințee, au participat, fizic, 11 deputați și senatori din partea PSD și AUR, iar din partea celor care guvernează au fost prezente 12 persoane. Ceilalți nu au putut să audă ce s-a discutat. Li se transmitea câte un mesaj: „Acum vorbește ministrul Sănătății”, neștiind ce comunică acesta. După alte 2 minute, afișau pe whatsapp: „Acum vorbește președintele CNAS”. A fost o bătaie de joc.
Marian Țachianu, deputat:
Eu am participat la Comisia de Administrație, în cadrul căreia abordarea celor din coaliția de guvernare a fost una șocantă, după părerea mea. Au venit cu niște reguli noi, având majoritatea. Practic, nu s-a mai respectat niciun fel de cutumă. (…) Ieri, s-a întâmplat ceva abuziv, din punctul meu de vedere. S-au respins „în bloc” toate amendamentele noastre, n-a fost nicio discuție de Dâmbovița, de Prahova, de niciun județ. (…) Cu toate că am fost prezenți în sală, 19 parlamentari PSD și AUR, votul a fost unul nefericit pentru noi, pentru România, pentru unitățile administrativ-teritoriale. Erau foarte multe amendamente, la Dâmbovița aveam peste 100, pentru lucrări de interes județean. Sunt dezamăgit și sceptic că se va putea întâmpla o chestiune reparatorie în comisiile de fond și în plen.
Ioan Vulpescu, deputat:
Este un buget al degradării grave a echilibrelor macro-economice, al subfinanțării unor sectoare esențiale pentru viitorul țării și pentru dezvoltarea ei viitoare. Guvernul Cîțu, consecvent cu sine, spune „NU” României educate, „NU” României sănătoase, „NU” României sociale și salută reîntoarcerea României austere. Suntem singura țară europeană, nu doar membră a UE, care vorbește de austeritate și acționează în consecință. Prin proiectul de buget prezentat Parlamentului se procedează absolut identic ca în anul 2009.
Discuțiile pe marginea bugetului, la care s-au referit colegii mei, au fost nu doar formale, ci o sfidare a bunului simț. Puteau foarte bine să-și angajeze răspunderea, rezultatul ar fi fost același. Democrația a fost suspendată.
Titus Corlățean, senator:
Toate amendamentele legate de județul Dâmbovița, de municipiul Târgoviște au fost respinse de parlamentarii PNL și USR din Dâmbovița. Nu doar că n-au dorit să co-semneze amendamentele, dar au votat împotrivă. Este bine ca cetățenii din Dâmbovița să fie informați că parlamentarii Puterii din Dâmbovița au votat împotriva intereselor cetățenilor din acest județ. Cinismul și disprețul guvernanților au atins cote de neimaginat.
Sunt un parlamentar cu experiență, dar vă spun cu responsabilitate că o astfel de mizerie ca cea petrecută ieri în comisii nu am văzut. Faptul că, de exemplu, Comisia pentru Drepturile Omului, care a dat aviz la bugete importante, la Ministerul Muncii, la Ministerul Justiției, la Protecția persoanelor cu dizabilități, a fost repartizată la 3 reuniuni distincte în același timp, cu 5 bugete diferite de avizat în același timp. Dacă o minte normală poate să înțeleagă cum putem să fim în 3 locuri diferite, dezbătând 5 bugete diferite cu 5 ministere diferite, v-aș fi recunoscător.
Onoare muncii!
Comentarii recente