Casa de Sănătate Dâmbovița, așteptări în 2023: program pentru pacienții cu autism și teste pentru depistarea tipului de cancer

Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița, Cristina Sima, a vorbit, astăzi, într-o conferință de presă, despre așteptările pe care le are pentru acest an din perspectiva extinderii gamei de programe naționale de sănătate derulate prin CJAS. Unul dintre cele mai așteptate îi vizează pe bolnavii diagnosticați cu autism:

Ca și premise pentru 2023, așteptăm includerea în lista programelor naționale derulate prin Casa de Sănătate a unui program ce vizează pacienții din spectrul autist. Știți foarte bine că tratamentul unui pacient cu autism este destul de costisitor. Prima hotărâre de guvern s-a dat, așteptăm norme și proceduri pentru introducerea acestui program, în primul rând, la nivelul județului Dâmbovița, pentru că asta ne interesează.

Ar presupune finanțarea serviciilor asigurate de psihologi și logopezi, pentru că partea de tratament a unui pacient cu un astfel de diagnostic se rezumă, în proporție de peste 90%, la terapia asigurată de psihoterapeuți și psihologi.

O altă veste dătătoare de speranță:

În perioada imediat următoare, pentru că așa avem semnale și primul document legislativ a apărut, vom putea efectua teste pentru determinarea tulpinii pe partea de oncologie, să știm cu exactitate ce tratament se poate prescrie pe tipul de cancer depistat. Sunt acele testări de care vorbim de ani de zile și pe care, acum, oamenii le fac din banii lor și numai în anumite centre.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.