Compania de Apă: Amenda Gărzii de Mediu este nelegală! Argumente

alexandru oprea

Comunicat de presă

Urmare a aparitiei in presa on-line locala a informarii de presa nr. 183/CJDB/28.01.2016 a Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Dambovita, prin care se invedereaza faptul ca SC COMPANIA DE APA TARGOVISTE DAMBOVITA  a fost sanctionata  cu amenda in valoare de  50.000 lei pentru functionarea fara autorizatiei de mediu a Statiei de Epurare Fieni – etapa noua si 50.000 lei pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizarii de ape menajere din orasul Fieni, fapt ce a condus la evacuarea apelor uzate in raul Ialomita, va informam cu privire la urmatoarele aspecte ce dovedesc netemeinicia  sustinerilor  reprezentantilor Garzii Nationale de Mediu -Comisariatul  Judetean Dambovita :

  • Statia de Epurare Fieni este o investitie noua ce se deruleaza in cadrul proiectului POS Mediu ,, Exinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Dambovita” in baza contractului nr. 15740 din 25.05.2012 ,, Lucrari la sursele de apa si statiile de epurare Pucioasa si Fieni”.
  • Potrivit decizie nr. 28 din 19.02.2009 si adresei nr. 596 din 12.10.2009 emise de catre Agentia Pentru Protectia Mediului Dambovita, Statia de Epurare Fieni, fiind inclusa in proiectul de mai sus, nu se supune evaluarii impactului asupra mediului, prin urmare  face obiectul procedurii de mediu – fara acord de mediu, insa  cu obligativitatea ca la finalizarea investitiei sa fie solicitata si obtinuta autorizatia de mediu.
  • Verificarile efectuate de catre de catre Garda Nationala de Mediu -Comisariatul Judetean Dambovita la Statia de Epurare Fieni din punct de vedere al conformitatii cu cerintele legale respectiv cu privire la existenta autorizatie/acordului/avizului de mediu,  concretizate  prin Raportul de Inspectie  R.U.C. 179 din 18.12.2015, au statuat faptul  ca Statia de Epurare Fieni apartinand  SC Compania de Apa Targoviste Dambovita SA  fiind investitie noua, functioneaza in cadrul etapei de incadrare – Fara Acord de Mediu, obligatia solicitarii si obtinerii autorizatiei de mediu  fiind incidenta numai dupa finalizarea Investitiei. Masura fixata de catre Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Dambovita inserata la sectiunea G din acest Raport de Inspectie fiind aceea ca  in termen de 5 zile lucratoare de la receptia noii statii de Epurare Fieni sa fie solicitata  emiterea autorizatiei pentru mediu.
  • Cum pana la aceasta data Compania de Apa Targoviste Dambovita SA, in cadrul contratului 15740 din 25.05.2012 ,, Lucrari la sursele de apa si statiile de epurare Pucioasa si Fieni ”, nu a finalizat investitia si nu a receptionat noua Statie de Epurare Pucioasa Fieni, retinerile Garzii Natioanale de Mediu – Comisariatul Judetean Dambovita din cuprinsul informarii de presa nr.183/CJDB/28.01.2016 nu corespund realitatii, astfel ca  amenda contraventionala aplicata este nelegala.
  • In ceea ce priveste sanctiunea aplicata pentru o asa-zisa lipsa a sistemelor de supraveghere a canalizarii de ape menajere  din orasul Fieni, mentionam faptul ca SC Compania de Apa Targoviste Dambovita SA si-a indeplinit  obligatia de a asigura supravegherea retelelor de canalizare din orasul Fieni, prin intermediul ehipei de canalizare  din cadrul Sectiei NORD EST Pucioasa – Fieni, echipa care a procedat la verificarea, dupa un program zilnic de lucru, a sistemului de canalizare al orasului Fieni. In acest sens la nivelul Sectiei Nord Est Pucioasa si Fieni exista  programe de lucru si ordine de serviciu, astfel ca sustinerea Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Dambovita este neintemeiata.

 In aceasta situatie, Compania de Apa Targoviste Dambovita SA  va contesta  pe calea instantei de judecata un eventual proces-verbal de contraventie emis de catre Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Dambovita.

Mentionam  faptul ca demersul Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Dambovita de aplicare a unei amenzi contraventionale  in lipsa  reprezentantilor nostrii legali, care nu au fost invitati la locul si data intocmirii procesului  – verbal pentru a-si putea sustine punctul de vedere si pentru a putea aduce dovezi sau formula obiectiunii in sprijinul dovedirii netemeiniciei sustinerilor organului constatator, este in dezacord cu prevederile Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor precum si cu cele ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului, dovedind  reaua credinta a emitentului actului.

Avand in vedere ca pana la 28.01.2016, inca nu ne-a parvenit procesul verbal de amenda eventuale alte motive de netemeinicie ale acestuia va vor fi aduse la cunostinta in timp util.

Cu stima,

DIRECTOR GENERAL

dr.jr. Oprea Alexandru

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.