Cristian Stan, despre problema apei contaminate de la Aninoasa, vinovați, măsuri și interese politice netransparente

cristian stan - restante taxe habitat

Necazul creat de apa cu dejecții de la Aninoasa continuă să producă reacții. S-a exprimat azi pe subiect și Cristian Stan, consilier municipal și președinte PSD Târgoviște. Analiza lui Stan atinge aproape toate semnele de întrebare din jurul subiectului, de la vinovăție până la interesele din jurul Companiei de Apă. Carevasăzică:

Vreau să îmi exprim, în primul rând, deplina compasiune, pentru cei care au avut de suferit în urma acestei situații. Este absolut regretabil că în România anului 2014 ajungem să ne confruntăm cu o situație de asemenea gravitate, într-o zonă foarte importantă pentru sănătatea populației, anume serviciul de alimentare cu apă.

Toți cei care au avut de suferit sau care au de suferit de pe urma acestei situații se bucură de sprijinul nostru. În situația în care vor apela la noi, vom vedea ce posibilități avem pentru a sprijini orice efort de îmbunătățire a stării de sănătate sau a situației celor care au avut de suferit.

Ceea ce eu sau noi reproșăm conducerii Companiei de Apă nu este neapărat faptul că s-a întâmplat acest lucru, că s-a produs această poluare. Din discuțiile pe care le-am avut, a rezultat că acest tip de poluare poate avea loc destul de ușor, poate proveni și dintr-un branșament de la o gospodărie individuală și așa mai departe. Însă, ceea ce eu reproșez este lipsa de comunicare a situației și neluarea imediată a măsurilor care se impuneau în vederea protejării sănătății populației.

Este clar pentru toată lumea că s-a cunoscut situația, la nivelul Companiei de Apă, și nu s-a comunicat. În pofida a ceea ce se spune, eu nu cred că nu a existat lanțul de comunicare potrivit procedurilor care ar trebui să existe. Dacă nu există aceste proceduri, atunci e și mai grav.

Reproșez lipsa de reacție corectă, oportună, responsabilă, în momentul în care s-a cunoscut faptul că ne confruntăm cu o situație de asemenea gravitate. Orice încercare de a ascunde, orice încercare de mușamalizare, orice încercare pe ideea de „Lasă, că vedem noi cum o rezolvăm, merge și-așa” reprezintă o dovadă clară de iresponsabilitate, incompetență și nepăsare pentru cei care, până la urmă, plătesc acest serviciu.

Acum, foarte simplu și foarte ușor pentru mine ar fi să spun că actuala conducere trebuie să plece. Din punct de vedere politic, poate că așa ar trebui să procedez. Însă, dincolo de acest aspect, foarte important e să stabilim exact cine se face vinovat de această situație. Și nu spun asta decât dintr-un singur motiv: dacă vom stabili culpe pur teoretice, culpe care nu au niciun fel de legătură concretă, reală cu ceea ce s-a întâmplat în mod efectiv, dacă nu se referă strict la cauza acestui eveniment regretabil, ne vom confrunta peste un an, mai devreme sau mai târziu, cu aceeași situație. Deci, dincolo de asumarea răspunderii de către conducerea societății, asumare care trebuie să aibă loc, esențial este să stabilim exact și cine sunt cei vinovați, concret.

Am văzut că, în anumite medii, se merge pe exploatarea acestui subiect pe linie politică sau pentru interese personale sau de grup, care nu au niciun fel de legătură cu interesul comunității locale. Nu o să permitem niciodată ca o unitate de importanța Companiei de Apă, care este una dintre cele mai importante unități economice din județ și cea mai importantă de la nivelul Primăriei Târgoviște (în subordinea Consiliului Local Municipal), să fie preluată prin modalități absolut netransparente, prin jocuri de culise sau prin exploatarea degradantă pentru cei care se folosesc de acest prilej pentru a valorifica politic un subiect a cărui gravitate este excepțională.

Am văzut că dl Staicu și-a pus mandatul la dispoziția Consiliului de Administrație. Este o măsură normală, corectă. Aștept din partea Consiliului de Administrație să ia măsurile cele mai drastice în această situație. Analiza pe care trebuie s-o facă trebuie să vizeze nu numai stabilirea teoretică a vinovăției, ci și stabilirea concretă, în baza responsabilităților din fișa posturilor, atât pentru personalul de execuție, cât și pentru personalul de conducere care trebuia să gestioneze, să semnaleze și să informeze populația și Direcția de Sănătate Publică despre acest incident.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

2 Comentarii

  1. Cum sa te semnezi cu ‘Onoare muncii!’ :)))
    As vrea sa comentez mai mult dar ar fi prea usor.

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.