De data asta, chiar nu mai e o țeapă: COS Târgoviște, șanse foarte mari să fie preluat de noi investitori!

Prea mulți ani, povestea COS Târgoviște și a salariaților de aici a părut doar o amânare de inevitabilului: faliment, îngroparea producției de oțel, locuri de muncă pierdute definitiv. Doar aceștia erau termenii în care se discuta pe marginea Combinatului de Oțeluri Speciale. După pronunțarea deciziei de intrare în faliment (suspendată), anul trecut, puțini erau cei care sperau în ceva mai bun.

Se pare că sunt, însă, șanse foarte mari, ca acest combinat să fie salvat și repropulsat. Deși au fost temeri în a vorbi cu optimism despre asta, având în vedere experiențele trecutului, chiar se întâmplă pași concreți în direcția bună. La acest moment, grupul Liberty Steel (care deține și combinatul de la Galați) și grupul italian Beltrame (care deține și combinatul siderurgic Donalam Călărași) își dispută preluarea COS Târgoviște, în cadrul procesului de desemnare a unui investitor strategic care să relanseze activitatea unității. Procedura judiciară ar trebui să primească astăzi o decizie de la magistrați (vom reveni).

La sfârșitul săptămânii trecute, italienii au fost la Târgoviște și au prezentat planul de investiții pentru Combinatul de la Târgoviște, unul care presupune un aport financiar uriaș, de peste 400 milioane de euro. Ar fi cea mai mare investiție din județul Dâmbovița!

La prezentarea planului investițional a fost prezent și primarul municipiului, Cristian Stan, ca garant al sprijinului pe care administrația locală îl va oferi investitorilor. Edilul este, la rândul lui, optimist că vom avea aici una dintre cele mai moderne capacități de producție a oțelului din Europa:

Indiferent de rezultatul litigiului, am încredere că, după ani de agonie, din care 8 de insolvență, producția locală de oțel va renaște, iar o societate emblemă, nu numai a municipiului Târgoviște sau a județului Dâmbovița, ci și a României, va reașeza orașul nostru pe harta metalurgiei europene și va redeveni principalul pion al economiei locale, cu beneficii multiple, de la crearea locurilor de muncă, de ordinul miilor, atât directe, cât și indirecte, până la recâștigarea unui mare contribuabil la bugetul local.
Deși am fost sceptic și am evitat să fac aprecieri cu privire la viitorul COS Târgoviște până acum, după discuțiile pe care le-am avut cu ambii investitori, după ce i-am asigurat de spijinul administrației publice locale și le-am precizat foarte clar că zona respectivă a fost, este și va rămâne industrială, de data aceasta mă pot declara optimist și fac un apel la responsabilitate din partea tuturor celor implicați, indiferent că discutăm de investitori, creditori sau lichidator judiciar. Interesul comunității locale este mult prea important și trebuie să primeze în fața oricăror interese individuale sau de grup!
Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Un Comentariu

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.