Decizie fără precedent: CJ Dâmbovița a demarat procedura de reziliere a contractului cu operatorul gropilor de gunoi de la Titu și Aninoasa

Este o știre și a fost anunțată în urmă cu câteva minute de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan: în urma a numeroase nereguli constatate, culminând cu abaterea gravă de aducere a deșeurilor din alte județe în depozitele dâmbovițene de la Titu și Aninoasa, a fost demarată procedura de reziliere a contractului cu operatorul celor 2 gropi de gunoi, SC Eurogas Prescom.

Corneliu Ștefan, președinte CJD:

După cum ați văzut în ultimul timp, în zona Titu, acolo unde avem un depozit de deșeuri, Poliția Locală a Orașului Titu a depistat un transport nelegal de deșeuri aduse din afara județului Dâmbovița. Pot spune de la început că această situație este inadmisibilă și, în calitate de președinte al Consiliului Județean și de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri, împreună cu colegii mei, nu acceptăm astfel de practici.

În această situație s-a ajuns din cauza operatorului depozitului de deșeuri, care este din județul Dâmbovița și are contract cu ADI Deșeuri, și din cauza unui operator de transport din afara județului, cu care nu avem niciun contract. În baza unui contract încheiat între cei doi, fără acordul Consiliului Județean Dâmbovița, fără ca cineva să fi încuviințat depozitarea deșeurilor provenind din alte județe în depozitele de la Aninoasa și Titu, operatorul depozituluui a recunoscut că a primit, de-a lungul timpului, cantități de deșeuri menajere (din alte județe – n.r.).

Președintele CJD a arătat și fotografii cu autotiruri din alte județe, surprinse în timp ce aduceau, chiar în weekendul ce s-a încheiat, zeci de tone de gunoaie la groapa de la Titu. A adăugat apoi și alte nereguli din sarcina operatorului:

Nu și-a îndeplinit condițiile contractuale nici la Aninoasa, nici la Titu. Țintele stabilite prin contract nu au fost îndeplinite și nici măcar până astăzi nu au început investițiile asumate. La Aninoasa, stația de sortare nu funcționează; straturile de deșeuri nu sunt izolate așa cum ar trebui. La groapa de la Titu, canalul colector aferent stației de epurare este colmatat, iar calea de acces, efectiv, nu există.

Drept pentru care, decizia:

Vreau să anunț public astăzi, în primul rând pentru abaterea gravă de a aduce deșeuri din alte județe în cele 2 depozite din Dâmbovița – și nu vreau să ne facem că nu vedem ceea ce s-a întâmplat în trecut – am propus Adunării Generale a ADI Deșeuri rezilierea contractului cu operatorul celor 2 depozite. Toți membrii Adunării Generale au votat „pentru” și am început procedura de reziliere a contractului.

De astăzi, împreună cu conducerea ADI Deșeuri, pentru ceea ce s-a întâmplat în acest weekend la Titu, vom sesiza Inspectoratul de Poliție al Județului Dâmbovița, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu și toate instituțiile cu atribuții în acest domeniu. Vreau să le transmit operatorilor din județul Dâmbovița și celor din afara județului, care încearcă astfel de practici, că județul Dâmbovița nu este groapa de gunoi a nimănui, iar cei care au greșit trebuie să răspundă în consecință.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.