Drumul expres Găești – Târgoviște – Ploiești, inclus în Master Planul General de Transport!

ionut savoiu

Se întâmplă vești bune pentru județul Dâmbovița, vești care, dacă vor avea finalitatea urmărită, se vor concretiza într-un mare proiect de infrastructură. În Master Planul General de Transport (MPGT), prezentat săptămâna trecută în Parlament de către ministrul Ioan Rus, a fost inclus într-o listă de priorități și traseul Găești – Târgoviște – Ploiești ca drum expres! Bornele întregului circuit sunt Găești – Ploiești – Buzău – Brăila, dar pe noi ne interesează zona de trecere prin Dâmbovița.

Ce înseamnă drum expres:

  • 2 sensuri de circulație cu cel puțin 2 benzi pe sens
  • nu intersectează la nivel nicio altă cale de comunicație
  • intrarea și ieșirea autovehiculelor este permică numai cu acces dreapta, în locuri special amenajate
  • drumurile expres pot fi dezvoltate în autostrăzi
  • dotări: spații de parcare, baze de întreținere, garduri de protecție
  • viteza nu poate depăși 120 km/h în zona de câmpie, 100 km/h în regiunea de deal și 80 km/h în zona de munte
  • parapete de siguranță pe spațiul median separator.

Pentru a înțelege cât de important e subiectul, să zicem că Master Planul General de Transport reprezintă documentul strategic integrat care va sta la baza planificării investițiilor în transporturi pentru perioada 2014 – 2030 și documentul obligatoriu fără de care nu se vor putea accesa fonduri structurale pe domeniul ăsta în ciclul imediat următor de finanțare, 2014 – 2020. Așadar, includerea în acest MPGT a drumului expres Găești – Târgoviște – Ploiești poate fi socotit ca o izbândă de temelie pentru ce va să fie. Iar acest „va să fie” nu înseamnă nici „mâine”, nici „poimâine”, ci anii de după 2020, așa cum, de altfel, figurează pe ambele scenarii de dezvoltare, bazate pe sustenabilitate economică (ES) sau sustenabilitate economică și de mediu (EES). Partea cea mai bună e că includerea în aceste scenarii de implementare se face după un filtru extrem de sever, în urma căruia au fost eliminate acele proiecte cu performanță economică scăzută. De unde apariția drumului expres Găești – Ploiești în ambele scenarii de dezvoltare e o victorie extrem de importantă, chit că realizarea concretă pare îndepărtată ca orizont de timp.

Unul din cei mai înfocați susținători ai acestui proiect pentru județul Dâmbovița a fost și este deputatul PSD Ionuț Săvoiu. De altfel, el a adresat și o interpelare în vara anului trecut, către Dan Șova, pe atunci ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, solicitând tocmai realizarea unui drum expres cu 4 benzi între A1 și A3, pe ruta Găești – Târgoviște – Ploiești. Săvoiu salută astăzi includerea acestui traseu în Master Planul de Transport și plusează pe sprijinul acordat județului de către Guvernul Ponta:

Constat cu satisfacție că demersurile pe care le-am început, împreună cu președintele Adrian Țuțuianu, încă de anul trecut, s-au încununat cu succes. (…) Trebuie să ținem cont că acest Master Plan va sta la baza realizării Programului Operațional de Transport în perioada următoare de finanțare. Acest lucru creează premisele ca municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița să iasă din conul de umbră al investițiilor directe.

Vreau să mulțumesc tuturor factorilor implicați, consultanți de specialitate, miniștri, alți factori de decizie implicați, că au ținut cont de solicitările dâmbovițenilor. Desigur, asta indică încă o dată că premierul Victor Ponta, Guvernul condus de domnia-sa este consecvent în intențiile de a sprijini orice proiect de anvergură care să susțină dezvoltarea județului Dâmbovița.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a vorbit cu satisfacție despre includerea drumului expres în MPGT, susținând că va însemna enorm pentru județ, în perspectiva următorilor ani de finanțare europeană.

Onoare muncii!

master plan  (2)

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.