GAL Valea Ialomiței – concluziile primului ciclu de finanțare pe Axa LEADER!

gal valea ialomitei

S-a întâmplat miercuri, la Șotânga, conferința dedicată închiderii de către Grupul de Acțiunea Locală (GAL) Valea Ialomiței a ciclului de finanțare prin Axa LEADER din cadrul PNDR 2007 – 2013. Au fost prezenți responsabilul administrativ al GAL – Gheorghe Ana, reprezentantul legal – primarul comunei Șotânga, Constantin Stroe, reprezentanți ai Consiliului Director și membri ai Grupului, administratorul public al județului – Alexandru Oprea.

Programul de finanțare 2007 – 2013 a însemnat pentru GAL Valea Ialomiței un exercițiu de „pionierat”, așa cum l-a descris Constantin Stroe, care a contribuit la formarea unui reper solid pentru ceea ce înseamnă acest tip de accesare a fondurilor europene. Concluziile în cifre ale acestui ciclu plasează GAL Valea Ialomiței în fruntea grupurilor din județ. Împărțite pe localitățile componente:

  • Aninoasa: 3 proiecte (345.422 euro)
  • Doicești: 3 proiecte (186.723 euro)
  • Pietrari: 5 proiecte (364.151 euro)
  • Șotânga: 4 proiecte (375.942 euro)
  • Voinești: 15 proiecte (636.339 euro)
  • Vulcana Băi: 5 proiecte (110.600 euro)
  • Vulcana Pandele: 6 proiecte (314.090 euro)

Gheorghe Ana: Acest Grup de Acțiune Locală a reușit să atragă atenția cetățenilor din teritoriu că se poate trăi și altfel, nu numai cu bani românești, ci și cu bani europeni: că se poate desfășura o activitate în condiții legale, fără să te doară capul. De asemenea, a conștientizat foarte mulți cetățeni că, prin fondurile europene, pot să-și îmbunătățească nivelul de trai, pot să-și aducă și ei contribuția inclusiv la dezvoltarea teritoriului, a servicilor și a tot ceea ce înseamnă infrastructură în zona respectivă.

Reprezentantul legal al Grupului a vorbit deschis și despre problemele întâmpinate în derularea activității: În primul rând, o birocrație excesivă; prea multe avize pentru realizarea unui proiect, avize inutile. Un cetățean, ca să-și ia prin GAL un tractor, are nevoie de cel puțin 20 de avize, care înseamnă bani și timp pierdut. De asemenea, au fost probleme legate de schimbarea regulilor jocului în timpul jocului. S-au modificat, pe parcursul celor 3 ani, ghidurile de nenumărate ori. Sigur, poate și neîncrederea. Fiind prima dată aplicat în România acest Program LEADER, nu ne putem ridica la pretențiile unor țări ca Franța, Italia, Spania, Portugalia, care sunt la al șaselea, al șaptelea ciclu pe Axa LEADER.

Onoare muncii!

DSCN2047 DSCN2048

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.