IMAGINI REVOLTĂTOARE: tot noroiul scos de la Barajul Pucioasa este aruncat în aval, pe râul Ialomița / efecte dezastruoase în Târgoviște

Un „dezastru ecologic”. Așa descrie primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, ceea ce se întâmplă, de câteva zile, pe râul Ialomița, în aval de barajul de la Pucioasa. Și nu exagerează în cuvinte, dacă ne uităm la imagini și înțelegem proporțiile dezastrului. Cauza: decolmatarea lacului de acumulare de la Pucioasa în condiții, se pare, absolut necorespunzătoare. Practic, nămolul scos de acolo a fost deversat pe râul Ialomița, în jos, cu urmări foarte grave.

Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște:

În ultimele 10 zile, nu știu exact când a început să se producă lucrul acesta, râul Ialomița a fost transformat într-un noroi mișcător. Se decolmatează barajul de la Pucioasa, cred, pentru că nu am fost anunțați oficial de absolut nimeni. Tot ceea ce se scoate din barajul de la Pucioasa este deversat în aval și blochează, în municipiul Târgoviște, tot ceea ce înseamnă priză la Iazul Morilor, prizele de alimentare cu apă pentru lacul din Parcul Chindia, pentru lacul de la Complexul Turistic de Natație și, foarte important, toate canalele de irigație pentru cartierul Matei Voievod.

Eu nu știu cine a luat această decizie și de ce a luat-o. Noi am sesizat toate instituțiile statului care ar putea avea atribuții în domeniu, de la Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, am sesizat și Administrația Bazinală Buzău-Ialomița, pentru că înțeleg că se ocupă de subiectul acesta. Și o să vedem cine va repara toate prejudiciile.

În momentul de față, pe toate canalele de aducțiune din municipiul Târgoviște avem mâl, nămol la jumătate de metru. Durerea cea mai mare este în cartierul Matei Voievod.Eu cred că cei care au luat decizia asta ar trebui să vină frumos la oamenii ăia și să-i despăgubească la nivelul pierderilor pe care le-au suferit. Este incredibil ce s-a întâmplat. Este un dezastru ecologic ce se întâmplă. Gândiți-vă la toată fauna, este distrusă. Tot ceea ce este în aval de baraj este distrus. Mergeți să vedeți cum este Ialomița, este scăzută, este un râu de noroi în acest moment.

Aștept să văd reacții oficiale ale celor care au decis asta. Am discutat cu reprezentanții din Dâmbovița de la Apele Române și mi-au spus că n-au niciun fel de competență, nicio putere. Dar cine are?

Decizia și modul în care s-a făcut decolmatarea pot aparține inconștienței executantului, care ar fi preferat să ridice nămolul și să-l arunce pe apă decât să-l ducă și să-l neutralizeze.

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.