Interviu Adrian Țuțuianu, partea a II-a: relația cu PNL. Ce-i reproșează lui Volintiru

Continuăm publicarea interviului cu președintele CJ și PSD Dâmbovița. Intrăm pe partea politică, sectorul USL și vorbim de armonioasa relație PSD – PNL. Care-i baiul? De unde-a pornit dihonia?

Politica Broaștei: A trecut recent bugetul județului prin Consiliu. Cu voturile PSD + PC + PDL + PPDD, fără PNL. Cum ați ajuns la deznodământul ăsta?

foto15Adrian Țuțuianu: Este o situație pe care am evitat să o comentez, pentru că eu nu vreau să adaug acum o serie de critici în interiorul Uniunii Social Liberale și nu vreau nici să-mi atac partenerii din Partidul Național Liberal, deși atitudinea lor este inacceptabilă și fără niciun fundament. Explicații de genul „am primit târziu proiectul de buget” sunt explicații prostești, nu sunt explicații serioase. Iar faptul că toți ceilalți consilieri județeni au votat bugetul arată că, în calitate de președinte al Consiliului Județean, am știut să țin un echilibru esențial, să am în vedere oamenii și să nu împart județul în culori politice.

Nu există nicio alianță PSD – PDL, o spun și eu, a spus-o și Iulian Vladu. Nu am nicio înțelegere specială cu Partidul Poporului. Bugetul pe 2014 este foarte simplu de înțeles. Pe lângă ceea ce înseamnă salarii, cheltuieli materiale, cheltuieli minime pentru Consiliul Județean și instituțiile subordonate, noi trebuie să continuăm lucruri pe care le-am votat în Consiliul Județean. Adică: finanțăm cele 14 – 15 proiecte europene pe care le avem de implementat, finanțăm asocierile pe drumuri cu unitățile administrativ-teritoriale și finanțăm lucrările Consiliului Județean din anii anteriori, aflate în diferite stadii de execuție. Deci nu avem ceva cu totul special care să motiveze nu știu câte săptămâni de analiză, cum pretind colegii mei din PNL.

Eu sper să fie un incident izolat și Partidul Național Liberal să-și aducă aminte că face parte dintr-o coaliție.

Politica Broaștei: Spunea primarul Coman de la Pietrari că dnii Volintiru și Vladu s-au întâlnit inițial și au hotărât să „trântească” bugetul CJD, pentru ca, apoi, dvs să-l întoarceți pe președintele PDL. Tindeți să dați crezare unui asemenea demers din partea dlui Volintiru?

Adrian Țuțuianu: Din păcate, da. Am și eu informații că a încercat, chiar și-n timpul ședinței de Consiliu, să determine consilierii PDL și PPDD să nu voteze bugetul. Spre cinstea lor, toți consilierii au ignorat sfaturile dlui Volintiru. Observ, însă, că dânsul încearcă să se facă cunoscut prin acțiuni care contravin protocolului USL și care sunt de natură să ne creeze nouă, ca și guvernare, probleme deosebite. Pentru că lipsa bugetului ne-ar fi îngreunat desfășurarea anumitor activități, inclusiv cea de deszăpezire.

Politica Broaștei: Îl cunoșteați pe dl Volintiru înainte să ajungă la Dâmbovița?

Adrian Țuțuianu: Îl știam doar din spațiul public. Nu am avut cu el activități comune.

Politica Broaștei: Care sunt motivele care v-au separat de dl Volintiru? Când a apărut o ruptură între dvs?tutuianu si volintiru 2

Adrian Țuțuianu: Eu nu am o ruptură la nivel personal. Pot să fiu și foarte amabil cu dl Volintiru, pot să fiu și foarte dur, dacă e nevoie. Pe mine ce mă deranjează foarte tare?! Intenția dlui Volintiru de a construi PNL Dâmbovița cu pedeliștii care ne-au înjurat până pe 10 decembrie 2012, ba și după aceea. Or asta e inacceptabil. Nu poți să-i aduci pe toți cei care au fost la putere și și-au bătut joc de popor în 9 ani de mandat Băsescu – Boc, să spui acuma că sunt buni și trebuie să ne dăm mâna cu ei.

Poate îi înțeleg pe unii primari, mai ales dintre aceia care au fost ai Partidului Social Democrat și care ne-au ajutat la ultimele alegeri, că și-ar dori să se întoarcă „acasă”.

Politica Broaștei: Spuneți asta pentru că e vorba de partidul dvs…

Adrian Țuțuianu: Nu, nu e așa. Eu n-am forțat pe nimeni. Asta e diferența dintre mine și alții. Eu n-am cerut nimănui să vină în Partidul Social Democrat. Am spus că ușa e deschisă, sigur, cu anumite excepții. Am declarat de mai multe ori – sunt bineveniți primarii de la Conțești și Cornățelu, dar n-are ce căuta în PSD primarul de la Hulubești.

Dl Volintiru a uitat că noi ne-am bătut până în ultima secundă cu Tolea, Damian, Zăvoianu și alții pe care-i văd pe lângă el și că aceștia au fost adversarii cei mai răi pe care am fi putut să-i avem într-o competiție electorală. Și aici vin cu o precizare. Eu nu am probleme de natură personală, n-am nimic de împărțit cu niciunul dintre ei. Eu vorbesc de ce politică au promovat, ce tip de atitudine au avut față de colegii mei din PSD, ce tip de afaceri au învârtit în perioada PDL și cam care a fost relația lor cu dâmbovițenii.

Politica Broaștei: Vă enervează atitudinea liberalilor dlui Volintiru? Vi se par mai aroganți decât le-ar permite performanțele electorale?

Adrian Țuțuianu: Nu, nu toți. Sunt 3 tipuri de liberali. Sunt liberali vechi, care, din păcate, nu au forță și nici curaj pentru a se exprima. Ei sunt aceia care au luptat alături de mine în anii de opoziție, au fost cu mine pe teren, au fost cu mine pe Platoul Prefecturii la -20 de grade. Pentru aceștia am toată stima și îi prețuiesc. Sunt, apoi, liberali care, chiar dacă au vechime în partid, execută ceea ce le cere președintele Organizației Județene, indiferent de context. Așa sunt și cei 4 consilieri județeni. Îi știu pe toți, le-a fost rușine pentru modul în care au fost nevoiți să se comporte la adoptarea bugetului, unii mi-au și spus-o. Dar au fost amenințați că li se va retrage sprijinul politic, vor fi excluși din partid și-și vor pierde locul de consilier. Și mai sunt liberalii ăștia de tip nou, veniți din PDL, indivizi care ar vrea să stea veșnic la putere și pe care va constata într-o zi dl Volintiru, dacă va mai fi pe-aici, că nu se poate pune bază. La prima adiere de vânt, la plecarea PNL de la putere, ei se vor întoarce pe acolo pe unde au mai fost sau vor căuta alt loc călduros, la alt partid politic. Pentru că ei n-au obiective politice, n-au credințe politice, n-au niciun respect față de oameni. Sunt doar traseiști notorii.

Politica Broaștei: Aveți încredere în dl Volintiru? De exemplu, dacă, la o adică, ați avea o informație pe care nu o știe nimeni, o chestiune despre un adversar politic, i-ați împărtăși-o dlui Volintiru cu încredere?

Adrian Țuțuianu: Nu, am rezerve în a-i împărtăși dlui Volintiru câte ceva.

Vorbim data viitoare despre relația cu liderii actuali ai PDL Dâmbovița, despre Boriga, Rovana și Andrei Plumb și cum e să ții un partid sub control cu atâtea capete agitate.

Comentarii

comentarii

4 Comentarii

 1. dan goglea says:

  Lui Volintiru, Adrian Tutuianu, nu trebuie sa-i reproseze nimic, pentru ca nu are cui. Si cum sa reproseze, cand are toate parghiile: administrative , politice si resursa umana pe care o doreste. Nu pot sa-l suspectez pe Adrian Tutuianu de: necunoastere, blat cu opozitia, lipsa de interes, vid de afirmare sociala si politica, dar pot sa spun, ca asa e romanul, se pierde in detalii si-n ce zice lumea! HAI sa lasam interesele meschine si sa scoatem tara din mocirla !

 2. paraschiv dragos says:

  sunt unii LIBERALI care au facut opozitie, au mers zilnic in teritoriu cu d-ul Tutuianu, au iesit la -20 C, s-au opus intrarii gariniturii portocalii in PNL, au fost vanati, au fost interzisi in timpul campaniei parlamentare in sediile PNL, au fost propusi excluderii din PNL…,

 3. Tanase Dan says:

  Țuțuianu se contrazice in acest interviu prin însăși actiunile sale. El este cel care a mers cu primari Pdl la Padina, tot el încearcă sa atragă 15 primari Pdl alaturi de el la europarlamentare. Si in tot acest timp Pnl sa stea cuminte pe margine ( cu sau fără Volintiru).

 4. enache lucian says:

  In campanie domnul Tutuianu acuza PDL din Dambovita cu nume si pronume de furturi din bani europeni in conecinta „Dreptate pana la capat” – unde e dreptatea ?
  Dupa ce a ajuns Presedinte de Consiliu Judetean a inceput sa acuze PNL ca „racoleaza membrii de partid de la PDL ce te doare pe matale cand matale ii „”racolezi” direct din functiiile de primar. Sigur ca o sa ai mai mult succes pentru ca pentru niste primarii care nu au bani la bugetul local nici macar sa-si plateasca salariatii dar mite sa aiba initiative locale/ autonomie locala – bla,bla – conteaza ca tatucul de la judet le mai da niste faramituri daca ne schimbam culoarea politica In PDL – asta cu schimbarea culorii.este chiar o moda
  . Imi amintesc ca prin 1990 multe ciuperci – licheni politici aveau in coada ” Taranist ” sau „Liberal” deci astia erau dusmanii politici care trebuiau fie discreditati fie risipite voturile. In consecinta „micul Titulescu ” inventeaza in aceeasi metoda consacrata USD – ul si dupa aia hotul striga – prindeti hotul de PNL !!.
  Iar PSD -ul ca un partid pragmatic ce este nu impartaseste nimic aliatului PNL pentru ca acesta este singurul adversar politic de fapt pentru ca are legitimitate istorica celellalte partidea sunt inventii KGB-iste ale lui Ilici si ale „teroristilor”” lui.

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.