Interviu Adrian Țuțuianu, partea I: deszăpezire. Replica la criticile lui Vladu și Florin Popescu

Începem seria de vorbe la reportofon cu președintele Consiliului Județean, Adrian Țuțuianu. Am discutat cu „șeriful” vreme de peste un ceas despre atâtea subiecte că nu are rost să le împrăștiem pe toate dintr-o dată. Așa că o luăm pe bucăți și ascultăm ce are de spus despre acțiunile care au marcat activitatea Consiliului Județean în zilele de ninsori și viscol de săptămâna trecută. Enjoy!

Politica Broaștei: Domnule președinte, dacă tot suntem în sezon, prima întrebare: cum apreciați „la cald” că au funcționat operațiunile de care ați răspuns la nivel județean în cele două perioade de cod (portocaliu, galben)?

a1Adrian Țuțuianu: Calificativul este de „bine”. Sigur că au fost și zone cu o activitate foarte bună, au fost și zone în care am avut, cel puțin în prima parte, câteva probleme. Pe ansamblu, eu cred că toate societățile comerciale implicate în activitatea de deszăpezire a drumurilor naționale, județene sau comunale și-au făcut datoria. De asemenea, toate unitățile administrativ-teritoriale din județ, prin primarii lor, au fost implicate în aceste activități. Am reușit să le coordonăm destul de bine, am reușit să colaborăm aproape cu toată lumea și cred că rezultatul se vede cu ochiul liber. Toate drumurile sunt circulabile, drumurile naționale sunt „la negru”, drumurile județene sunt fie „la negru”, fie circulabile în condiții de iarnă și au fost deszăpezite toate drumurile comunale importante. N-am avut nicio persoană decedată zilele acestea din cauze care să țină de vreme. N-am avut situații deosebite de blocaj. Am coborât din zona montană, în convoi, pe toți turiștii. Mai mult, am deszăpezit în zone în care, spun oamenii, nu spun eu, nu a intrat nimeni în ultimii 3-4 ani de zile. Adaug și o mențiune politică: pentru prima dată, organizații politice ale PSD – mă refer la TSD și PSD Târgoviște – s-au implicat în acțiuni concrete de deszăpezire, fie la instituții publice, cum este Spitalul Județean, fie în câteva cartiere din municipiul Târgoviște sau au acordat sprijin unor persoane vârstnice care nu puteau să facă asta singure.

Politica Broaștei: Spuneți că majoritatea primarilor și firmelor de deszăpezire și-au făcut treaba. Dați-ne 2-3 exemple de locuri unde nu s-a întâmplat ce v-ați fi dorit dumneavoastră să se întâmple, localități, firme.

Adrian Țuțuianu: Au fost firme implicate în deszăpezire, cum este C&I Trans Europe, de pildă, care a concesionat activitatea de deszăpezire pe mai multe zone din județ și unde a fost nevoie de o intervenție foarte dură din partea noastră. Am mai avut în luna decembrie o firmă din Brașov, al cărei administrator face și diverse comentarii prin presa locală, care nu a fost în stare să aducă în zona montană, unde preluase contractul, niciun utilaj specializat. Am constatat asta personal, și eu, și directorul SC Lucrări Drumuri și Poduri cum făceau deszăpezire: aruncau nisip cu lopata din mașina proprietate personală. Evident că am reziliat contractul și, indiferent ce spun dânșii astăzi, realitatea asta este.

Politica Broaștei: Ați organizat 5 echipe de coordonare la nivelul Consiliului Județean, conduse de dumneavoastră, cei 2 vicepreședinți, administratorul public, directori din Consiliu. A funcționat mai bine „operațiunea” cu dvs toți în teren? Și de ce trebuie să coboare mereu șeful „cu nuiaua” ca să se învârtă lucrurile?

a4Adrian Țuțuianu: Cu siguranță, operațiunea a funcționat mai bine prin plecarea noastră pe teren. În primul rând, am avut informații corecte, constatate personal, și nu transmise de altcineva. În al doilea rând, am impulsionat activitatea firmelor de deszăpezire. În al treilea rând, am impulsionat primarii. Deloc de neglijat, am putut discuta direct cu oamenii și am putut să aflăm dacă sunt zone izolate în localități sau au probleme cu totul și cu totul deosebite.

Cu privire la partea a doua a întrebării, din păcate, așa funcționează sistemul la noi. Oamenii sunt mult mai receptivi atunci când apare „Vodă”. Probabil că ne trebuie alte zeci de ani ca să înțelegem să ne facem treaba fără să ne spună cineva că trebuie s-o facem.

Politica Broaștei: Președintele PDL Dâmbovița, Iulian Vladu, a lansat mai multe atacuri pe subiectul deszăpezirii. Zice dl Vladu că intervenția a fost organizată prost, pentru că nu a existat un centru de decizie, pentru că forțele de intervenție au fost coordonate deficitar și vă cere dvs, Consiliului Județean și Prefecturii, să faceți publică lista firmelor de deszăpezire și a costurilor. Cum comentați?

a2Adrian Țuțuianu: Luarea de poziție a dlui Vladu este una eminamente politică. Ea nu are la bază realități constatate personal de dl deputat. Probabil c-a stat prea mult în birou, la sediul PDL-ului sau, eu știu, la restaurantul de la Petrești și din cauza asta n-a văzut foarte bine ce se întâmplă pe drumurile naționale, județene, comunale. Îi vom răspunde solicitării pe care a făcut-o, pentru că n-avem nicio reținere în a da publicității contractele încheiate de Consiliul Județean prin procedură de achiziție publică. La fel, dacă se va adresa CNADNR, sunt convins că i se vor pune la dispoziție datele necesare. În orice caz, realitatea de pe teren infirmă spusele dlui deputat, cu precizarea că, poate, nu întotdeauna am reușit să intervenim în termenul cel mai scurt sau așa cum așteptau oamenii, ca imediat lucrurile să fie rezolvate. Avem, totuși, 570 km de drumuri naționale, peste 800 km de drumuri județene și peste 3000 km de drumuri comunale. Ca atare, poate că intervenția a necesitat 2 ore, 3 ore, 5 ore, după cum a impus situația. Pe de altă parte, oamenii așteaptă întotdeauna să facem mai mult, mai bine și să aibă cât mai puține probleme. Reacțiile multora sunt justificate. Dar am avut și cazuri în care oameni în putere, care aveau de făcut o pârtie în curtea proprie până la drumul public, așteptau pe altcineva să-i deszăpezească și mai sunau și pe la posturile locale sau centrale de televiziune.

Politica Broaștei: Și dl Florin Popescu a avut un comentariu pe subiect:  Președintele Consiliului Județean, (…) când era zăpada mare, a fost la Festivalul „Ion Dolănescu”. La festivalul ăla n-au ajuns lăutarii, ca să ne-nțelegem, că a fost ninsoare. Dar s-a dus să dea premiu la Ion Dolănescu. Îi răspundeți?

Adrian Țuțuianu: Sigur că-i răspund, pentru că nu pot să las delirul acestui individ netaxat. Florin Popescu minte ca întotdeauna. El a devenit deja un personaj tragicomic al scenei politice dâmbovițene, un traseist politic notoriu. Am văzut că mai merge în alt partid. Deci a trecut prin PDSR, prin APR, prin PNL, PLD, PDL. Acum se duce și la Mișcarea Populară.

Eu am stat la Festivalul „Ion Dolănescu” exact o oră, cât a trebuit să dau premiile din partea Consiliului Județean. Altfel, și înainte și după, am fost la activitățile de deszăpezire, pe teren. Am participat la toate analizele făcute de Primul Ministru, de vicepremieri, am participat la toate analizele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și am știut permanent ce se întâmplă în județ. Inclusiv noaptea am avut echipe de permanență formate din persoane din conducerea Consiliului Județean. În orice caz, eu n-am făcut deszăpeziri ca Florin Popescu, cu plăcintă de dovleac și fumând trabucuri. Noi am participat la activitate direct și nemijlocit și n-am ținut o săptămână județul blocat, așa cum s-a întâmplat pe vremea lui Popescu, în urmă cu 3-4 ani.

Atât pentru azi. În episoadele următoare vorbim despre lucruri mai atrăgătoare. Aflăm dacă Țuțuianu i-ar împărtăși vreun secret lui Volintiru, ce-i reproșează președintelui PNL Dâmbovița, care e relația cu Vladu, Caracota și Marin Antonescu, cum se mai înțelege cu Rovana Plumb, dacă îi împacă pe Cristi Stan și Andrei Plumb, care e atuul PSD înaintea competițiilor electorale, cum e cu „mâncătoria” în partid, dacă se bazează pe Boriga la europarlamentare și cum vede viitorul politic al lui Florin Popescu. Deci, meniu greu (de digerat)!

Comentarii

comentarii

Un Comentariu

  1. Mare nerushinare pe Popescu asta. A prins glas de cand s-a dus la miscarea populara lg madam udrea. Nici gura nu ii miroase…

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.