Prefectul și președintele CJD promovează la Guvern un proiect pentru eliminarea definitivă a problemelor cu apa de la Pucioasa!

adrian tutuianu - ioan marinescu

Având în vedere multiplele luări de poziţie, punctele de vedere exprimate şi preocuparea “multora” de a avansa poziţii şi intenţii nefundamentate cu privire la rezolvarea problemei aprovizionării cu apă a oraşului Pucioasa şi comunelor Brăneşti, Doiceşti, Vulcana-Pandele şi Vulcana-Băi, dorim să aducem la cunoștință opiniei publice următoarele aspecte:

1. Infestarea apei în ”Acumularea Pucioasa” a fost depistată anterior livrării apei către populaţie, iar operatorul SC Compania de Apă SA Târgoviște a luat măsura sistării livrării apei potabile de îndată, conform obligaţiilor sale legale;

2. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sub conducerea Prefectului Județului, Ioan Marinescu, şi Preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Țuțuianu, în baza atribuțiilor sale, a validat măsura sistării furnizării apei de către SC Compania de Apă SA Târgovişte. Astfel, s-a stabilit că reluarea furnizării apei în regim normal sau restricţionat să fie dispusă de Direcţia de Sănătate Publică, prin serviciile sale specializate, conform prevederilor legale, pe baza conformităţii caracteristicilor bacteriologice şi fizico-chimice cu limitele prevăzute de legislația în vigoare;

3. Rezultatele analizelor efectuate, în paralel, de către Administrația Naţională Apele Române, SC Compania de Apă SA Târgovişte şi Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa au fundamentat decizia de reluare a furnizării apei în regim restricţionat, situaţie care se menţine şi în prezent;

4. Întrucât toate constatările au impus concluzia că alimentarea cu apă a localităţilor menţionate nu poate continua din sursa de suprafaţă „Acumularea Pucioasa”, Prefectul Judeţului Dâmboviţa şi Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cu sprijinul Administraţiei Naţionale Apele Române şi Ministerului Mediului şi Pădurilor, au luat decizia promovării unui proiect de hotărâre de Guvern prin care să se finanţeze construcţia unei conducte subterane de aproximativ 3 km, între Berevoești (din conductele SC Elsid SA Titu) în reţelele administrate de SC Compania de Apă SA Târgovişte, pe baza proiectului cesionat Consiliului Judeţean Dâmbovița, cu titlu gratuit, de către Administraţia Naţională Apele Române, sucursala Buzău. Proiectul de hotărâre de Guvern va fi prezentat marţi 26.01.2016, de către prefectul Ioan Marinescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu la Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Secretariatul General al Guvernului României.

5. În aceste condiţii, riscurile pentru consumatori sunt cu totul eliminate, iar până la finalizarea investiţiei, executate în regim de urgenţă, apa urmează a se livra prin măsurile dispuse de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu mijloacele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, din bazinul de liniştire CHMP Pucioasa Baraj;

6. Acţiunile celor care afirmă preocupare reală sau doar declarată şi care vizează punerea în operă a unor iniţiative proprii de soluţionare a acestei probleme sunt şi rămân doar declaraţii de bune intenţii, lăudabile în sine, dar fără nici un impact concret.

În acest domeniu, din fericire, legislaţia impune o abordare instituţională consolidată, aşa cum a procedat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, conform competenţelor sale şi care a fundamentat măsuri de soluţionare definitivă a problemei.

PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA,

conf. univ. dr. Adrian ŢUŢUIANU

 

Comentarii

comentarii

Un Comentariu

  1. enache lucian says:

    Toate aceste probleme ale alimentarii cu apa au fost puse in studiul de fundamentare PATJ DAMBOVITA.De ce nu s- a finalizat PATJ -ul pana acum, cum era stipulat in contract? O solutie durabila/viabila nu se in situatie de criza.De ce mai dati bani pe studii daca nu le finalizati prin investitii care sa asigure alimentarea cu apa a populatiei in conditii de siguranta?

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.