Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre problemele întâmpinate în proiectele europene privind Sistemul informatic pentru Registrul Agricol în județul Dâmbovița. CJD derulează 2 astfel de proiecte, unul pe zona Șotânga (pentru localitățile Șotânga, Aninoasa, Doicești, Dragomirești, Gura Ocniței, Mănești, Niculești, Pietrari, Răzvad, Ulmi, Voinești, Vulcana Băi, Vulcana Pandele, Brănești și Buciumeni) și altul pe zona Moreni (pentru localitățile Moreni, Băleni, Bezdead, Bucșani, Costeștii din Vale, Dărmănești, Iedera, I.L. Caragiale, Moroeni, Ocnița, Runcu, Tătărani, Valea Lungă, Vișinești și Vârfuri). Proiectele sunt finanțate prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE) 2007-2013.
Acesta din urmă, de pe zona Moreni, în valoare totală de 6,2 milioane lei, prezintă un risc major de neimplementare. Trebuia să se finalizeze pe 7 noiembrie, dar are doar 15% stadiu fizic de execuție și 2% stadiu valoric. Situația e cauzată de neîndeplinirea de către furnizorul de servicii a obligațiilor contractuale (livrarea de componente tehnice, soft). Față de această realitate, președintele CJD a reacționat astăzi și a transmis mesaje clare către câștigătorii licitației și, mai interesant, către cei din spatele firmelor contractante:
O să revin cu o conferință de presă săptămâna viitoare, legată de implementarea proiectelor de registru agricol. Am date interesante. Veți găsi și personaje interesante pe filiera aceasta, personaje pe care mulți din Târgoviște, inclusiv din presă, și-mi cer scuze pentru expresia folosită, mai aveam să le pupăm undeva că au venit să salveze județul Dâmbovița. Veți vedea cum îl salvează, punând în pericol proiecte cu finanțare europeană importantă. Spun săptămâna viitoare, pentru că nu am, încă, toate datele și nu am intrat, încă, în posesia tuturor informațiilor de la Registrul Comerțului și alte instituții ale statului.
Vă precizez astăzi, și puteți s-o dați ca informație, că cei care nu finalizează cele 2 proiecte pe Registrul Agricol, vor avea din partea noastră următorul tratament:
- Acțiune la instanță, să ne plătească despăgubiri egale cu valoarea proiectelor nefinalizate;
- Plângere la Direcția Națională Anticorupție pentru modul în care au derulat proiectul. Plângerea va privi nu doar pe cei care sunt în față, adică sunt pe acte, reprezentanți ai firmei, ci și pe cei care dirijează într-un mod netransparent sau îi folosesc pe post de „săgeți” pe cei care s-au prezentat în derularea acestor contracte.
Celălalt proiect, pe zona Șotânga, în valoare de 6,7 milioane lei, are o situație mai bună, fiind realizat în proporție de 80%.
Onoare muncii!
Comentarii recente