Solicitările funcționarilor din administrația locală prezentate parlamentarilor dâmbovițeni. Răspunsurile acestora

comisia de dialog social (1)

S-a întâmplat astăzi, în sala mare a Prefecturii, ședința Comisiei de Dialog Social de la nivelul județului Dâmbovița, convocată de Sindicatul Independent al Funcționarilor Publici, Personal Contractual CAS și Administrație Publică prin liderii săi, Ion Oproiu – președinte și Emil Pleșa – vicepreședinte.  Au fost prezenți la întâlnire prefectul Victor Sanda, administratorul public al județului – Alexandru Oprea, președintele Confederației Sindicale Naționale (CSN) Meridian – Ion Popescu, câțiva primari de localități din județ (Răcari, Niculești, Pietroșița, Bilciurești, Răscăeți, Raciu), funcționari din administrația locală. Dintre parlamentari, deși toți au fost invitați, au răspuns doar 3: deputații PSD Radu Popa, Zisu Stanciu și Ionuț Săvoiu. Motivații pentru absență au avut doar Leonardo Badea și Valentin Calcan (întâlnire a grupului senatorial PSD la Roman, jud. Neamț), precum și ministrul Rovana Plumb (deplasare la Strasbourg). Restul parlamentarilor….

Tema Comisiei de Dialog Social a fost salarizarea funcționarilor publici și personalului contractual din administrația publică locală. Spun inițiatorii în adresa de convocare: Această dezbatere este motivată de faptul că veniturile a peste 70% din salariații administrației publice se situează sub pragul sărăciei. (…) Considerăm că se impune o astfel de dezbatere pentru o inițiativă legislativă în vederea armonizării salariilor din administrația publică, pentru a evita discrepanțele care vor apărea în urma majorării salariului minim pe economie de la 1 iulie 2014 numai pentru o anumită categorie de salariați.

În sensul celor de mai sus au vorbit și reprezentanții unităților administrativ-teritoriale: salarii prea mici pentru responabilități prea mari, neconcordanțe pe diferite niveluri de salarizare și solicitarea fermă adresată parlamentarilor prezenți de a iniția un demers pentru soluționarea doleanțelor.

De unde și răspunsurile acestora.

Radu Popa:

Solicitările dumneavoastră sunt legitime. Aștept un document de poziție, un material pe care să-l faceți dumneavoastră, iar eu, împreună cu colegii mei și cu domnul Popescu, vă asigurăm că-l vom duce Primului Ministru, dar și ministrului Muncii, doamna Rovana Plumb, care este din Dâmbovița și are o obligație în plus să se uite cu mare atenție asupra acestui material. (…) Aveți nevoie de solidaritatea primarilor dumneavoastră, pentru că ei sunt foarte importanți în dialogul pe care îl au și pe care trebuie să-l avem cu toții în dimensiunea asta socială a problemei. (…) Îmi permit să vorbesc și în numele colegilor parlamentari absenți, mă refer la Leonardo Badea, Vali Calcan și toți ceilalți și cred că nu greșesc dacă vorbesc și în numele domnului Adrian Țuțuianu, cu toții vom susține punctul dumneavoastră de vedere, dar, și aici vreau să fiu înțeles omenește, trebuie să înțelegeți că lucrurile care se pot face le vom face, dar lucrurile care nu se pot face nu le vom face.

Zisu Stanciu:

Eu nu v-aș spune lucruri extrem de promițătoare, pe care să nu le putem duce la îndeplinire. N-aș pleca de la premisa că trebuie să facem o lege nouă. Aș pleca, mai degrabă, de la premisa să modificăm această lege 284 (n.a. – L. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice), care există, bună, proastă, există. Avem experiența a ceea ce înseamnă o inițiativă parlamentară. Murim, ieșim din mandat și s-ar putea să nu iasă. Dacă există această Lege 284 și ea nu este pusă în funcțiune, haideți să o modificăm, să încercăm să plecăm de la plafonul de 900 de ron și, după aceea, pe treptele crescânde, lucrurile să se aranjeze cât de cât. (…) Nu putem în 2 ani de zile să rezolvăm ce nu s-a rezolvat în 10 ani. Fizic, timpul nu există. Iar dacă ne bucură cu ceva, Victor Ponta, ca și Adrian Țuțuianu, stau 12-14 ore pe zi în birourile astea. Nu le ține de foame afirmația asta pe care am făcut-o, dar este un adevăr.

Ionuț Săvoiu:

Vă mărturisesc, din postură de parlamentari, avem puterea cuvântului și a lansării întrebărilor, a discuțiilor cu membrii Cabinetului. Și aici aș face o paranteză și aș spune că noi suntem deosebit de onorați că avem parlamentar de Dâmbovița, coleg deputat, ministru al Muncii, deci avem cea mai ușoară și directă punte de dialog către ministerul de resort. De asemenea, președintele Consiliului Județean are susținerea totală a vicepremierului Dragnea, care este ministrul de resort pe administrație publică. Deci, eu zic că punțile la nivel politic, sunt deschise pe ambele direcții ca să putem să convingem Guvernul de acele distorsiuni care sunt create și care trebuie înlăturate. (…) Regândirea grilei de salarizare în concordanță cu prețurile actuale, cu piața muncii actuală este deosebit de importantă. Noi ne dorim o Românie puternică și am spus-o de nenumărate ori. O Românie puternică, cu o administrație demotivată, slab plătită, nu poate să existe.

La rândul său, reprezentant al Consiliului Județean, administratorul public Alexandru Oprea a intervenit pe subiect:

Eu vă mulțumesc pentru invitația de a participa la această discuție interesantă, în opinia mea, și foarte constructivă. Vreau să vă asigur că problemele ridicate de dumneavoastră o să le transmit și președintelui Consiliului Județean. (…) Sunt de acord cu ceea ce s-a spus, că avem o serie de probleme legate de funcționarea sau funcționalitatea administrației publice. Și eu, aici, nu m-aș referi numai la salarii. M-aș referi că, de prin 2001, în cârca administrației publice s-au pus an de an fel de fel de atribuții, fel de fel de competențe, uitându-se să se asigure și resursele neceare derulării în bune condiții a acelor activități. O să vedeți că normativele de stații de lucru, de autoturisme, de carburanți au rămas la nivelul anului 2001, în condițiile în care competențele unei instituții au ajuns să se mărească de 4-5 ori. (…) În ceea ce privește aplicarea Legii salarizării, eu cred că trebuie lucrat pe actualele prevederi, dar acea proporție sau acele grile ierarhizate de la 1-15, mi se pare prea mare ecartul. Știu că au fost discuții să ajungă de la 1-12, știu că au fost categorii sociale care nu încăpeau în grilă. Deci, e o întreagă discuție, o întreagă construcție.

Și cam atât. N-am redat nimic din intervenția președintelui CSN Meridian, Ion Popescu. Pentru că n-am avut ce. Personalitate de referință în peisajul sindical, un nume greu în trebile sociale, omul a vorbit peste 20 de minute despre orice (patriotism, identitate națională, Eminescu, Andrei Mureșanu, Cantemir, Iorga, Laura Codruța Kovesi, Daniel Constantin, Florin Georgescu, lăutarii din Fântânele, absorbția fondurilor europene) numai despre subiectul în cauză nu. A lăudat cu atâta generozitate pe atâția oameni, încât nu mai știam, la un moment dat, dacă vorbește sindicalistul sau purtătorul de cuvânt al Guvernului, Direcției Naționale Anticorupție sau Băncii Naționale. Am rămas doar cu: „cred că, în continuare, ne vom zbate să vedem cum putem rezolva problemele pe care le-ați prezentat astăzi, dumneavoastră, la această întâlnire”.

Onoare muncii!

comisia de dialog social (2) comisia de dialog social (4) comisia de dialog social (5) comisia de dialog social (7) comisia de dialog social (8)

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.