Târgoviște: Calea Luminii, eveniment spiritual unic în România, însuflețește orașul pentru al 18-lea an consecutiv!

calea luminii 2015 (6)

foto: arhivă

Ca în fiecare an din ultimii 17, Joia Mare din Săptămâna Patimilor va aduce și anul acesta la Târgoviște un eveniment spiritual unic în România: Calea Luminii! Este vorba de un drum al credinței simbolistice alcătuit acum din 2018 lumânări, care vor înconjura Catedrala Mitropolitană și vor porni către Bulevardul Carol I.

Au prefațat evenimentul primarul municipiului Târgoviște – Cristian Stan, vicarul eparhial – Ionuț Ghibanu și cel care a dat naștere acestui proiect – artistul Mihai Șerbănescu.

primaria targoviste

Cristian Stan: Lumina înseamnă speranță, lumina înseamnă viață. Este un prilej de împăcare cu cei din jurul nostru și cu noi înșine, un prilej de meditație. Dincolo de aprinderea lumânărilor, simbolistica este foarte importantă. Practic, se produce o sacralizare a spațiului urban. Locurile pe care târgoviștenii le frecventează zi de zi dobândesc, astfel, o semnificație absolut deosebită în preajma sărbătorilor pascale.

Ionuț Ghibanu: Calea Luminii se desfășoară în Săptămâna Patimilor, în Joia cea Mare, ea reprezentând o mărturie a pregătirii noastre spirituale pentru întâmpinarea marii sărbători a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos din morți.

Mihai Șerbănescu: De obicei, se spune că atunci când împlinești 18 ani ești major. Calea Luminii se va desfășura pentru a 18-a oară. Să știți că, la început, o mână de oameni au fost alături de mine. Iată că a ajuns, printr-o rostogolire acceptată, în primul rând, de Dumnezeu, să se desfășoare și pentru a 18-a oară. Nu-mi rămâne decât să mulțumesc presei, să mulțumesc credincioșilor, Părintelui Nifon, Primăriei – cu toată echipa pe care dl primar o conduce, pentru că putem să ducem la bun sfârșit acest gest de lumină.

Calea Luminii debutează cu Denia celor 12 Evanghelii, la ora 17.30, săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Nifon, împreună cu sobor de preoți și diaconi. La 20.30, Înaltpreasfinția Sa va ieși pe treptele Catedralei Mitropolitane și va aprinde prima lumânare, oferind apoi lumină primarului Cristian Stan și profesorului Mihai Șerbănescu.

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.