Deputatul Ionuț Săvoiu, despre includerea municipiilor reședință de județ în lista polilor naționali de dezvoltare: Mă bazez pe sprijinul lui Liviu Dragnea, îl știu om de cuvânt!

ionut savoiu 2

La sfârșitul anului trecut, în luna decembrie, deputatul PSD Dâmbovița, Ionuț Săvoiu, adresa o întrebare Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) condus de Liviu Dragnea. Pe scurt, deputatul îl întreba pe ministru daca susține conceptul de regiuni multipolare prin includerea în lista polilor de dezvoltare a tuturor municipiilor reședință de județ.

Pentru ca asta să se întâmple, parlamentarul a indicat modificarea HG 998/2008, completată prin HG 1149/2008, cea care stabilise la nivelul României:

  • 7 poli de creștere: Iași, Constanța, Ploiești, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov
  • 13 poli de dezvoltare: Arad, Baia Mare, Bacău, Brăila, Galați, Deva, Oradea, Pitești, Râmnicu-Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu-Mureș.

Zice Săvoiu că ecuația asta (7+13=20 de poli de creștere și dezvoltare) nu e tocmai o coincidență, ci că ea se pliază filosofiei de regionalizare a PDL: Ne aducem aminte că aceștia au lansat ideea desființării județelor actuale și crearea a 20 de județe mai mari, care să se constituite ulterior în regiuni de dezvoltare.

Carevasăzică, e nevoie de o îndreptare: Toate reședințele de județ omise anterior, printre care aș enumera, în primul rând, Târgoviște, Alexandria, Bistrița, Târgu Jiu, Buzău sunt esențiale pe harta dezvoltării regionale durabile a României și ar putea fi incluse în lista polilor de dezvoltare.

Între timp, la sfârșitul lunii februarie 2014 a venit și răspunsul MDRAP, care spune, mai întâi, că:

…este foarte important ca actualele reședințe de județ să devină polii de dezvoltare ai viitoarelor regiuni, ceea ce va conduce, pe termen mediu și lung, la dezvoltarea socio-economică echilibrată a tuturor regiunilor.

apoi, că:

Procesul de reorganizare administrativ-teritorială va viza exclusiv crearea de regiuni administrative și nu desființarea actualelor județe.

iar la final, că:

Programul de Guvernare 2013 – 2016 prevede modificarea tuturor actelor normative cu privire la administrația publică locală în vederea creării cadrului instituțional necesar descentralizării și regionalizării. (…) HG nr. 998/2008 pentru desemnarea polilor naționali de creștere în care se realizează cu prioritate investiții din programele cu finanțare comunitară și națională este un act normativ adoptat în baza Legii nr. 315/2004 (legea dezvoltării regionale), astfel că modificarea legii cadru va genera și modificarea legislației subsecvente.

L-am întrebat și pe autorul demersului cum i se pare răspunul lui Dragnea. Zice Ionuț Săvoiu:

Eu cred că răspunsul domnului ministru Dragnea este foarte clar. El precizează limpede conceptul de regiuni multipolare, luând în calcul reședințele de județ ca poli. De asemenea, foarte important, spune răspunsul MDRAP că legislația invocată de mine în întrebare va suferi modificări, ceea ce, sper eu, se va întâmpla în sensul celor semnalate. De altfel, proiectul de regionalizare a fost blocat de jocul politic marca Băsescu&PDL cu privire la Constituție. E firesc, așadar, ca și calendarul modificărilor legislative necesare să fie întârziat. Dar asta nu e vina lui Liviu Dragnea sau Victor Ponta, ci a celor care n-au înțeles nici acum că nu poți să faci politică de succes cu tertipuri ieftine și blocaje iresponsabile. Toate astea s-au întors și se vor întoarce împotriva lor si, din păcate, împotriva unei dezvoltari normale a tarii. Eu mă bazez mult pe sprijinul lui Liviu Dragnea, pentru că-l știu un om de cuvânt și care cunoaște foarte bine problemele municipiilor reședință de județ de marime medie, cum este și Târgoviște.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.