Oana Vlăducă (PRO ROMÂNIA), atac dur la Orban-Anisie: Pentru ei școlile nu mai contează decât ca niște clădiri în care TREBUIE să aibă loc alegeri

Deputat PRO ROMÂNIA Dâmbovița și candidat pentru un mandat pe lista de Senat, Oana Vlăducă a prezentat, astăzi, un studiu realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii România, alături de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar. Studiul surprinde opiniile partenerilor educaţionali cu privire la condiţiile de începere a anului şcolar 2020-2021, în condiţiile pandemiei COVID-19 în România.

Rezultatele acestui studiu sunt alarmante:

  • Peste un sfert dintre copiii din România (28%) nu au acces la educaţia online, iar 43% dintre cadrele didactice nu deţin parţial sau total resursele materiale necesare învăţământului online! Deficitul este cu 10% mai ridicat în mediul rural decât în mediul urban şi cu peste 10% mai mare în cazul învăţământului primar şi preşcolar decât în al celui liceal;
  • După aproximativ o lună de la debutul anului şcolar 2020-2021, peste 20% din unităţile şcolare incluse în eşantion îşi schimbaseră scenariul stabilit iniţial, majoritar în sensul trecerii de la scenariul verde la scenariul galben sau roşu;
  • Schimbarea scenariului a afectat aproximativ un sfert dintre copii şi părinţi (23%) şi 14% dintre cadrele didactice.
  • Într-o unitate de învăţământ din 5 în care se desfăşurau ore fizic, în perioada culegerii datelor, numărul elevilor prezenţi real în clasă, în acelaşi timp, depăşea 20 de persoane, situaţie în care nu putea fi asigurată distanţarea fizică de cel puţin 1,5 m între elevi, conform recomandărilor specialiştilor din domeniul medical.
  • 50% dintre părinţi declară că responsabilitatea achiziţionării măştilor şi a dezinfectanţilor pentru copii le aparţine. 26% din cadrele didactice sunt în această situaţie, pentru majoritatea acestora măştile şi dezinfectanţii fiind asigurate de administraţia şcolii/ localităţii.

Oana Vlăducă:

Ce ne arată aceste rezultate? În primul rând, un eșec uriaș de management al Guvernului răsturnat asupra Școlii românești, cu efecte greu de cuantificat acum, dar previzibile pe termen lung. Când aproape 30% dintre copii nu au acces la mijloace necesare învățământului online și tu, guvern, închizi școli după școli, asta că sute de mii de copii din România au fost lăsați în urmă de sistemul educațional.

Acest an școlar este compromis. Și Guvernul PNL – Orban – Anisie este răspunzător direct pentru că i-a condamnat pe acești copii la un simulacru de educație. Închiderea școlilor în perioada stării de urgență ne-a demonstrat că sistemul educațional este total nepregătit pentru trecerea în online. Știau asta din luna aprilie și n-au făcut absolut nimic. Au așteptat ca momâile, scuzați-mi expresia, să vină septembrie și să dea drumul la școli în aceeași situație ca în aprilie: fără investiții în resursele necesare copiilor, școlilor, cadrelor didactice. Prostia și ticăloșia acestui guvern au generat această situație gravă, pentru care, din păcate, plătesc copiii și părinții și societatea per ansamblu.

Inechitățile se adâncesc în momentele de criză. Fără strategie, fără investiții, riscăm să ajungem la cifre record de abandon școlar și analfabeți funcțional.

Dar toate aceste aspecte sunt inutile pentru Guvernul Orban – Anisie. Pentru ei școlile nu mai contează decât ca niște clădiri în care TREBUIE să aibă loc alegeri.

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.