Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a organizat astăzi o întâlnire a directorului general al Autorității de Management pentru POS Mediu, Cătălin Gheran, cu primarii dâmbovițeni, reprezentanți ai Companiei de Apă Târgoviște – Dâmbovița și ai Agenției de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Dâmbovița”. Subiectele abordate au ținut de implementarea celor 10 contracte inițiale finanțate prin POS Mediu, a contractelor care au primit finanțare din economii, precum și direcțiile de urmat pentru următorul ciclu de finanțare 2015 – 2020 (Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM).
În context, președintele CJD a vorbit și despre planul de reorganizare a Companiei de Apă, în sensul transformării acesteia dintr-o companie de interes municipal într-una de interes județean și trecerea ei în subordinea Consiliului Județean:
Voi începe demersuri de anul acesta. Astăzi o să discut cu dl Cristian Stan (primarul municipiului Târgoviște), pentru că va trebui să fie de acord municipiul Târgoviște. Averea Companiei nu e capitalul, ci contractele delegate. Vreau să facem o Adunare Generală în care să stabilim un criteriu. De exemplu, 1 vot la 100 de gospodării colectate, în așa fel încât UAT-urile să aibă un cuvânt mai mare de spus și tot UAT-urile să asigure cofinanțare în viitor. Pentru că și POIM va avea nevoie de cofinanțare și trebuie s-o aducă unitățile administrativ-teritoriale.
Pe lângă cota de cofinanțare, eu intenționez să fac și o majorare de capital social cu aport în numerar de la unitățile administrativ-teritoriale, derulată, cum spune Legea 31, pe o perioadă de 3 ani de zile, cu 30% plătit la data subscripției și diferența în 3 ani de zile, care să însemne o sursă constantă de alimentare a cofinanțării și a altor cheltuieli neeligibile.
În filosofia de reorganizare a Companiei, președintele CJD vede și o separare foarte clară între personalul care gestionează activitatea curentă a societății (livrare de apă, canal, reparații, mentenență) și echipele care se vor ocupa de proiectele europene, în sensul că acestea din urmă vor reprezenta o structură distincă, fără alte atribuții decât acelea privind implementarea proiectelor.
Altfel, Adrian Țuțuianu a declarat că este, în continuare, nemulțumit de ritmul și eficiența managementului Companiei, dar că acestea au crescut cu mult față de perioada anterioară anului 2013, când s-a schimbat echipa de conducere a societății: Dovadă stau rezultatele, comparațiile. Vă aduc aminte că în luna mai 2013, căci până atunci a funcționat conducerea anterioară, gradul de implementare a proiectului prin POS Mediu era de 10%! Și asta spune tot și putem să identificăm mai ușor responsabilii de anumite întârzieri.
Onoare muncii!
Un Comentariu