Președintele CJD, despre proiectul de transformare a Companiei de Apă într-una de interes județean!

adrian tutuianu - catalin gheran

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a organizat astăzi o întâlnire a directorului general al Autorității de Management pentru POS Mediu, Cătălin Gheran, cu primarii dâmbovițeni, reprezentanți ai Companiei de Apă Târgoviște – Dâmbovița și ai Agenției de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Dâmbovița”. Subiectele abordate au ținut de implementarea celor 10 contracte inițiale finanțate prin POS Mediu, a contractelor care au primit finanțare din economii, precum și direcțiile de urmat pentru următorul ciclu de finanțare 2015 – 2020 (Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM).

În context, președintele CJD a vorbit și despre planul de reorganizare a Companiei de Apă, în sensul transformării acesteia dintr-o companie de interes municipal într-una de interes județean și trecerea ei în subordinea Consiliului Județean:

Voi începe demersuri de anul acesta. Astăzi o să discut cu dl Cristian Stan (primarul municipiului Târgoviște), pentru că va trebui să fie de acord municipiul Târgoviște. Averea Companiei nu e capitalul, ci contractele delegate. Vreau să facem o Adunare Generală în care să stabilim un criteriu. De exemplu, 1 vot la 100 de gospodării colectate, în așa fel încât UAT-urile să aibă un cuvânt mai mare de spus și tot UAT-urile să asigure cofinanțare în viitor. Pentru că și POIM va avea nevoie de cofinanțare și trebuie s-o aducă unitățile administrativ-teritoriale.

Pe lângă cota de cofinanțare, eu intenționez să fac și o majorare de capital social cu aport în numerar de la unitățile administrativ-teritoriale, derulată, cum spune Legea 31, pe o perioadă de 3 ani de zile, cu 30% plătit la data subscripției și diferența în 3 ani de zile, care să însemne o sursă constantă de alimentare a cofinanțării și a altor cheltuieli neeligibile.

În filosofia de reorganizare a Companiei, președintele CJD vede și o separare foarte clară între personalul care gestionează activitatea curentă a societății (livrare de apă, canal, reparații, mentenență) și echipele care se vor ocupa de proiectele europene, în sensul că acestea din urmă vor reprezenta o structură distincă, fără alte atribuții decât acelea privind implementarea proiectelor.

Altfel, Adrian Țuțuianu a declarat că este, în continuare, nemulțumit de ritmul și eficiența managementului Companiei, dar că acestea au crescut cu mult față de perioada anterioară anului 2013, când s-a schimbat echipa de conducere a societății: Dovadă stau rezultatele, comparațiile. Vă aduc aminte că în luna mai 2013, căci până atunci a funcționat conducerea anterioară, gradul de implementare a proiectului prin POS Mediu era de 10%! Și asta spune tot și putem să identificăm mai ușor responsabilii de anumite întârzieri.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Un Comentariu

  1. Enache Lucian says:

    Lasati-l pe Stan sa ajunga primar ales si sa aiba majoritate calificata in consiliul local ca nu hotaraste singur ce se intampla cu Compania de apa. V-ati pus cati directori ati vrut, Ati facut cate prostii ati vrut. Ati facut ce ati vrut cu banii europeni.Nu incercati sa va stergeti urmele.Trebuie sa raspunda cineva. Reduceti pierderile. eliminati risipa stopati furturile, iefteniti apa ( ca asa ati promis in campanie, ca doar Staicu mai e la PSD) si abea dupa aceea sa va ganditi la reorganizare domnule presedinte!

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.