Târgoviște: Expoziție „Mircea cel Bătrân – 600”. Vernisajul va avea loc vineri

afis pentru listat

Comunicat de presă

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, alături de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean Argeș au plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției Mircea cel Bătrân – 600, ocazionată de împlinirea a șase secole de la încheierea domniei lui Mircea cel Bătrân, o epocă de fundamentale evoluții ale Țării Românești sub toate aspectele.

Iubitorii de istorie vor descoperi printre exponate, Tetraevangheliarul lui Nicodim, cel mai vechi manuscris din Țara Românească, cu cea mai veche ferecătură, datat în anii 1404-1405, dar și numeroase monede, inele sigilare,piese din tezaurele de la Gogoșu, Basarabi și Olteni, vase din ceramică, provenind de la Curtea domnească din Târgoviște ori cea de la Argeș sau de la Zimnicea, precum  și  arme – spade, vârfuri de săgeată, bolțuri de arbaletă.

În cursul anilor 1417-1418, hrisovul emis de Mihail I pentru mănăstirile Cozia și Cotmeana folosește o formulă edificatoare pentru statutul orașului Târgoviște la începutul secolului al XV-lea: „din însăși casa domniei mele și din însuși orașul domniei mele Târgoviște.Cui datorează orașul această recunoaștere domnească, dincolo de emitentul documentului? Evident că este vorba despre Mircea cel Bătrân, tatăl lui Mihail Voievod, fiul și asociatul său la tron. Așa cum este cunoscut, Mircea cel Bătrân,domn al Ţării Româneşti între 1386 și 1418, a fost unul dintre cei mai importanţi conducători ai țării, cu o domnie de 32 de ani. Era fiul lui Radu I şi fratele lui Dan I, pe care îl secondează la tron după moartea acestuia.

În anii ce au încheiat secolul al XIV-lea și în zorii celui următor, a avut loc edificarea unei curți domnești pe care o recunoaștem în zona de nord a ansamblului domnesc de la Târgoviște. Alături de casa domnească, ale cărei beciuri încăpătoare le putem observa și astăzi, au mai fost ridicate biserica paraclis, cu planul trilobat, după modelul mănăstirii Cozia, dar și ziduri de incintă și turnuri de apărare. Așezarea geografică favorabilă și stabilirea reședinței domnești aici au favorizat dezvoltarea orașului sub toate aspectele. Grație unor abilități dipomatice și militare excepționale, Mircea cel Bătrân ajunge să stăpânească un vast teritoriu, mai precis întinderea teritorială maximă a Ţării Româneşti din Evul Mediu.

Menţionat documentar pentru prima dată la 1396 de un scutier bavarez, participant la cruciada de la Nicopole, orașul Târgovişte întră rapid în istorie, devenind cel mai important centru politic, militar și cultural al Țării Românești.Vreme de aproape trei veacuri după domnia lui Mircea cel Bătrân orașul va rămâne principala reşedinţă de scaun a Ţării Româneşti. Aici vor domni Vlad Dracul, Vlad Tepeș, Vlad Călugărul, Radu cel Mare, Neagoe Basarab, cel care aduce la Târgoviște și scaunul mitropolitan în 1520, Radu de la Afumați, Mihai Viteazul, Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu, pentru a nu-i aminti decât pe cei mai semnificativi reprezentanți.

Vă așteptăm, așadar, la Muzeul de Istorie din Târgoviște pentru a lua parte la vernisajul expoziției, care va avea loc în data de 18 mai 2018, la ora 15.00. Expoziția, însoțită de un substanțial catalog, va fi deschisă până în data de 7 iunie,  urmând să fie itinerată la București și Pitești.

Irina Cîrstina – CNM „Curtea Domnească”

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.