Adrian Năstase, propunere pentru alegerile parlamentare: formula primei electorale!

lansare adrian nastase (13)

Prezent la Târgoviște pentru lansarea volumului „Cele două Românii”, fostul premier al României, Adrian Năstase, a abordat mai multe subiecte legate de tabloul politic ce zugrăvește România de astăzi, privind, însă, și la pașii de viitor.

Una din temele ridicate se referă la ecuația majorității parlamentare și pericolul unui compromis nerezonabil cu UDMR în condițiile așezării unui echilibru aproape perfect între 2 mari partide, PSD și PNL. Adrian Năstase avansează și o posibilă soluție:

În condițiile actuale, există posibilitatea ca, la alegerile viitoare, PSD și PNL să obțină fiecare între 35-40%. Cum se va forma viitorul guvern? Un rol important îl va avea președintele și mai curând va fi aplecat spre o formulă liberală. Dar apare o altă problemă: cu cine se va forma guvernul? Și, în felul acesta, UDMR, care, ați văzut că își păstrează un rol de partener junior, ar putea să încline balanța și să impună niște soluții mai ciudate. Spun ciudate, pentru că văd ce se întâmplă în Ungaria și știu că UDMR este în permanență sub o mare presiune a evoluțiilor din Ungaria.

Și atunci, vă întreb, n-ar trebui, mai curând, să mergem pe formula electorală interbelică, anume alegeri parlamentare cu primă electorală, astfel încât oricare dintre partidele mari care câștigă alegerile, să obțină o primă electorală, cum este în Grecia acum, care să-i permită formarea guvernului, fără să mai caute diverse aranjamente cu prtide mai mici, care ar putea, pentru acel rest de voturi, să ceară foarte mult. Ca să nu folosesc alte formule. Oare aici nu ar trebui să existe înțelepciune din partea oamenilor politic din România pentru a căuta o soluție, când știm bine că ne îndreptăm către acel deznodământ?

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.