Claudia Gilia, primul discurs după învestirea ca prefect. Prioritatea 0 – aplicarea programului de guvernare

Nu a putut să-și rostească mesajul în cadrul ceremoniei propriu-zise, organizată în sistem online de către reprezentanții MAI, dar a transmis, imediat după așezarea ca prefect, mesajul său. Claudia Gilia vorbește despre responsabilitățile viitoare, despre atenția sporită a instituțiilor pe aspecte ce țin de relația cu dâmbovițenii, despre punerea în practică a programului de guvernare:

Am depus jurământul de învestire în funcția de prefect al județului Dâmbovița cu bună-credință și cu încrederea că din această poziție voi putea ajuta dâmbovițenii să treacă mai ușor peste timpurile tulburi pe care le trăim cu toții.

De mai bine de doi ani de zile întreaga omenire caută cele mai bune soluții la cum ar putea să iasă din această criză sanitară, la care s-a adăugat și una economică, deopotrivă.

Nu există soluții miraculoase, dar sunt elemente esențiale de care voi ține cont în mandatul meu pentru a veni în sprijinul dâmbovițenilor, și anume:

  • Respectarea legii – legea trebuie să fie egală pentru toți;
  • Transparență în luarea deciziilor – dacă oamenii vor ști că instituțiile din teritoriu iau decizii în mod transparent și onest, efortul comun de a trece peste aceste crize va fi mai ușor;
  • Toate instituțiile să fie deschise spre colaborare și spre binele cetățenilor, iar în cadrul acestora să domnească corectitudinea și eficiența;
  • Încrederea în instituții, în demnitari și în funcționari – nu vreau să mai aud expresia „merge și așa”. Cine nu este pregătit pentru o funcție, cine nu respectă cetățenii, cine nu muncește – nu are ce căuta în deconcentrate sau în celelalte instituții din subordine.

În toată cariera mea, fie în cea universitară, fie cea în serviciul public (ca vicepreședinte ale Consiliului Județean, ca parlamentar) m-am implicat în viața comunității. Experiența profesională dobândită la catedră, dar și expertiza din viața publică îmi vor fi folos în exercitarea acestei demnități.

Sunt un om implicat, care muncește cu seriozitate și cred că din această poziție voi putea ajuta comunitatea dâmbovițeană mai mult și mai bine.

 Să accepți o asemenea funcție este o mare responsabilitate. Nu este un privilegiu, este un angajament pe care mi-l iau în fața dâmbovițenilor și a Guvernului României.

Nu va fi ușor! Așteptările oamenilor sunt foarte mari, la fel și provocările fiecărei zile. Sunt sigură însă că împreună cu președintele Consiliul județean, alături de primari, consilieri județeni și locali, funcționarii din instituție vom depune toate eforturile pentru ca județul nostru să se dezvolte, oamenii să beneficieze de servicii publice de calitate, iar transpunerea în practică a programului de guvernare în teritoriu să fie prioritatea 0.

Mă voi implica în corecta gestionare a valului 5 al pandemiei.  Este un efort comun pe care trebuie să îl facem împreună, autorități și cetățeni, pentru a reveni la normalitate. Trebuie să avem grijă unii de alții. Să ne luăm toate măsurile pentru a nu ne infecta și pentru a nu răspândi boala. Doar așa putem evita supra-aglomerarea spitalelor și punerea în pericol a întregului sistem și implicit a vieții oamenilor.

Fac apel, din prima zi, la toții cetățenii să respecte normelor legale care reglementează stoparea răspândirii virusului SARS-CoV 2. Avem obligația să fim solidari și atenți cu cei din jur, să îi protejăm pe cei vulnerabili.

Pe lângă pandemia de Covid-19, care trebuie gestionată cu mare atenție și eficiență, mai avem o criză – cea a energiei. Soluțiile adoptate de Guvern care vin în sprijinul cetățenilor trebuie aduse la cunoștința acestora rapid, iar instituțiile din subordine vor trebui să le aplice întocmai.

Nu vreau să existe sincope, neînțelegeri sau dâmbovițenii să plătească din cauza birocrației excesive sau a nepăsării unor funcționari. Voi cere atenție maximă din partea tuturor instituțiilor responsabile pe acest subiect: legea să fie aplicată unitar, fără discriminare.

Îmi încep mandatul de prefect al județului Dâmbovița bazându-mă pe:

  • Exercitarea tutelei administrative și asigurarea legalității actelor conform dispozițiilor Codului administrativ;
  • Coordonarea instituțiilor deconcentrate;
  • Gestionarea situațiilor de urgență;
  • Monitorizarea absorbției fondurilor guvernamentale și europene.

Este de datoria noastră să susținem autoritățile publice locale dâmbovițene în implementarea de noi proiecte. Ne vom asigura că acestea vor primi în timp util avizele și autorizațiile de care au nevoie.

Deși este o nominalizare politică, vreau să vă asigur că din această funcție voi încerca să fac o singură politică – politica oamenilor. Voi încerca să fiu alături de oameni, așa cum am făcut-o în ultimii 24 de ani de carieră.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.