MÂINE: Protest al salariaților COS Târgoviște! (detalii)

Comunicat de presă

Marţi, 31 iulie , intre orele 14,00 – 16,00, in fata COS Targoviste, va avea loc un miting de protest al salariatilor COS Targoviste, organizat de Sindicatul Valahia.  Lucratorii COS Targoviste, vor protesta din nou pentru a atrage atentia, inca o data asupra faptului ca la COS Targoviste s-au instituit  relatii feudale de munca si ca actuala administratie nu este interesata de iesirea din insolventa.

Salariatii s-au saturat de munca precara, conditii de munca mizere, autoritate excesiva, incalcari permanente ale drepturilor si libertatilor lucratorilor, salarii de mizerie, demolarea bucata cu bucata a combinatului , lipsa de reactie a clasei politice in ceea ce priveste modificarea legilor care permit devalizarea combinatului si multe altele.

COS Targoviste este un exemplu reprezentativ al incoerentei legislative din Romania. Privatizata in 2002 din Fondul Proprietatii de Stat catre o firma off – shore cu patronat rusesc, (Conares Trading devenita ulterior Mechel ).

COS Targoviste se afla in insolventa din anul 2013, iar in acest moment nu exista un  program de reorganizare si se afla in pericol de faliment,  situatie ce poate aduce atingere sigurantei nationale a Romaniei. Grupul Mechel a cumparat din Fondul Proprietatii de Stat alte patru combinate metalurgice care, dupa preluare, au fost aduse in stare de nefunctionare ( Campia Turzii, Otelul Rosu, Braila si Buzau ).

Au trecut peste cinci ani de la intrarea in insolventa, statul roman nu a incasat nimic din creanta de peste 10 milioane de euro, iar prin pastrarea administrarii de catre COS Targoviste, prin administratorul special, tot ce se incaseaza acum din vanzarile de patrimoniu, se duce tot in buzunarele administratiei ruse si nu ajunge nimic in contul creantei statului.

Alternativa la vidul legislativ existent, care permite o astfel de situatie, va duce inevitabil la declansarea procedurii falimentului, cu efecte dezastruase pentru salariati , pentru economia judeteana si pentru interesul national.

Daca statul roman are de recuperat creante  de la ,, investitori strategici “ care au primit  din Fondul Proprietatii de Stat active stretegice pentru economia romaneasca, la preturi foarte mici , trebuie sa o faca cu fermitate, mergand pana la expropriere , prin lege speciala, a respectivelor unitati .

Sindicatul Valahia, activ in cadrul COS Targoviste cu peste 500 membrii de sindicat, a cerut clasei politice sa reanalizeze cadrul legal existent si sa initieze modificarea in regim de urgent a urmatoarelor legi:

  • Legea Sigurantei Nationale, trebuie modificata astfel incat sa se permita interventia de urgenta a statului roman atunci cand o unitate economica strategica este in pericol de a fi adusa in stare de nefunctionare / lichidare;
  • Legea Insolventei trebuie modificata astfel incat sa fie ridicata administarea speciala daca nu exista program de reorganizare dupa trei ani de  la intrarea in insolventa iar administratorul judiciar sa poata fi schimbat in aceasta situatie;
  • Legea Exproprierii trebuie modificata astfel incat sa permiteta declansarea  procedurii de expropriere si in situatia in care au fost incalcate clauzele contractului de privatizare, si/sau  in situatia in care unitati de importanta nationala,  din cele prevazute in lista anexa la Legea Sigurantei nationale,  care au fost privatizate din fondul proprietatii statului  si care sunt sunt aflate in pericol de a fi aduse in stare de nefunctionare sau de lichidare.  Deasemenea, dreapta si prealabila despagubire sa nu fie mai mare decat pretul platit la momentul privatizarii, din care sa fie scazute veniturile obtinute din  instrainarile de active/utilaje/patrimoniu etc.
  • Adoptarea unei Legi speciale, in regim de urgenta, derogatoare de la cadrul general al procedurii insolventei, prin care statul roman sa poata prelua activele privatizate, in contul creantelor statului sau / si atunci cand este pusa in pericol siguranta nationala a Romaniei .

Sindicatul „Valahia”
Președinte Nicolae Dragodănescu

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.