Târgoviște: Viceprimarul Monica Ilie, despre șansa chineză; rezultate și obiective după vizita în provinciile Guangxi și Guangdong

monica ilie - china 2

În perioada 10 – 15 octombrie a acestui an, o delegație din județul Dâmbovița a efectuat o vizită de lucru în Republica Populară Chineză, anume în provinciile Guangxi și Guangdong. A fost o delegație care a cuprins reprezentanți ai Consiliului Județean Dâmbovița, Primăriei Târgoviște și Primăriei Pucioasa. Din partea capitalei de județ au participat viceprimarul Monica Ilie și secretarul Cătălin Chiru.

Pe subiect, Monica Ilie a făcut astăzi o informare a ceea ce s-a urmărit prin această deplasare, obiective pe termen mediu și lung care să intereseze  municipiului Târgoviște și unități administrativ-teritoriale din China:

Județul Dâmbovița a făcut pași concreți în dezvoltarea acordurilor de parteneriat cu provincii din China, prin înțelegerea de cooperare încheiată cu regiunea Guanxi, înțelegere semnată la 24 februarie 2016, la Naning, de către președintele de la acea vreme al Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. 

Prezența noastră acolo a fost o urmare a vizitei delegației condusă de  viceprimarul  administrației populare din Municipiul Guilin, vizită în cadrul căreia s-a semnat la Târgoviște o scrisoare de intenție propusă municipalității, în baza căreia să dezvoltăm relațiile dintre cele două regiuni.

Până la momentul vizitei, atât din partea administrației din Târgoviște, cât și din Guilin s-au transmis documentele pentru obținerea avizului de conformitate la Ministerul Afacerilor Externe și la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, însă forma agreată de partea chineză nu a fost acceptată de ministerele noastre. Din acest motiv, în urma discuțiilor cu viceprimarul municipiului Guilin și cu directorul biroului de Afaceri Externe, am ajuns la un numitor comun, astfel încât am redactat o înțelegere de înfrățire care să respecte recomandările primite atât din partea ministerelor din România, cât și din China. Urmează acum să retrimitem documentele spre avizare, iar anul viitor, cel mai probabil, când reprezentanții Municipiului Guilin vor veni la Târgoviște, să putem semna și înțelegerea de înfrățire, cu atât mai mult cu cât și-a exprimat dorința de a ajunge la Târgoviște primarul din Guilin.

În cea de a doua parte a vizitei delegatia noastră s-a deplasat la Guangzhou, a treia putere economică din China,  pentru a răspunde invitației domnului dl. LiuBaochun, Directorul General al Biroul Relații Externe din Guangzhou. Agenda întâlniri a abordat teme precum dezvoltarea colaborării dintre municipiul Târgoviște și un sector al orașului Guangzhou, în domeniul economic-financiar, cultural, al turismului. Pot să spun că au fost foarte interesați de dezvoltarea unui parteneriat între universități, de schimbul de studenți chiar dacă s-a pus în discuție faptul că limba reprezintă o barieră în cadrul acestor relații. Eu cred că poate fi depășită.

Este doar un pas pe care l-am făcut, dar sunt dornici să vină aici, să vadă și să identifice puncte specifice în care pot investi.

Să adăugăm, tot ca rezultat al vizitei, faptul că delegația din Dâmbovița a primit o invitație de participare, pentru 2018, la Festivalul Internațional de Cultură Peisagistică și de Turism din Orașul Guilin.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.