INTERVIU Cristian Stan, președinte PSD Târgoviște, partea a II-a: relația cu PNL, Volintiru, Boriga, Plumb și Țuțuianu!

cristian-stan-presedinte-psd-targoviste-interviu

Continuăm interviul cu președintele PSD Târgoviște, Cristian Stan și intrăm pe zona de nume și prenume: PNL, Volintiru, Boriga, Plumb, Țuțuianu. Poftiți!

Politica Broaștei: Care mai sunt relațiile dintre Cristian Stan și consilierii municipali PNL?

Cristian Stan: Nu aș putea să definesc foarte clar relațiile pe care le avem. Am avut discuții, am avut colaborări când eram în cadrul USL, o anumită perioadă a mers foarte bine. La un moment dat, lucrurile n-au mai mers atât de bine, iar în momentul de față nu exclud colaborarea cu PNL, dar mărturisesc că n-am mai avut puncte comune de la momentul în care PNL a ieșit de la guvernare.

Politica Broaștei: Mai sunteți prieten cu Alen Georgescu, consilier local municipal PNL?

Cristian Stan: Da… Bineînțeles că sunt prieten. Acum, există, totuși, două direcții pe care ar trebui să discutăm, două coordonate. Una e relația personală, altul e raportul politic. Sigur că, la un moment dat, aceste două zone interferează. Dar fiecare dintre noi își modulează comportamentul în funcție de ceilalți. Alen Georgescu a fost, la un moment dat, și președintele organizației municipale a PNL. În momentul respectiv aveam o colaborare bună, chiar am reușit să facem lucruri bune, dar asta este situația… Ce-am reproșat eu PNL în perioada în care am fost în alianță a fost lipsa de predictibilitate. Acum nu mai e cazul.

Politica Broaștei: Acum nu mai e cazul…pentru că?

Cristian Stan: Acum nu mai e cazul pentru că nu mai există formal această obligație de a discuta, de a colabora și de a avea o poziție comună, care exista la momentul în care Uniunea Social Liberală era constituită.

Politica Broaștei: Cum caracterizați comportamentul consilierilor PNL, strategia lor politico-administrativă în Consiliul Local Municipal, din ultimele luni ale USL?

Cristian Stan: N-aș vrea eu să emit niște judecăți de valoare, însă nu mi se pare deloc constructivă poziția de a se abține la anumite proiecte de hotărâre, mai ales fără a da mai multe explicații. Consider că nu este o atitudine care să fie compatibilă cu aceea de ales local. Pentru că, în calitate de ales local, vii pentru a încerca să sprijini comunitatea, să te implici în activitatea administrativă, să vii cu soluții de îmbunătățire, să vii cu propuneri, cu proiecte și așa mai departe. Ori, ei s-au mărginit să facă un joc din ăsta de a te lăsa în ofsaid la un moment dat. N-am reușit să le înțeleg strategia, dar nu vreau să comentez mai mult.

Politica Broaștei: De ce aveți alianțe cu PDL în Consiliul Local Municipal? E chestiune de responsabilitate administrativă sau oportunitate politică?

Cristian Stan: „Alianţă” e prea mult spus. Este vorba despre o poziție comună pe care am avut-o pe anumite proiecte de hotărâre…

Politica Broaștei: …destul de multe.

Cristian Stan: …spre exemplu, asupra aprobării bugetului Primăriei Târgoviște, și nu cred că existau motive să nu votăm acel buget. Am avut și noi inițiative, ne-au fost luate în considerare și nu cred că puteam să periclităm proiectele cu finanțare europeană, cofinantarile pe care Consiliul Local le are sau celelalte proiecte care sunt la nivelul municipiului Târgoviște, salariile personalului bugetar și așa mai departe. Neaprobarea bugetului de venituri și cheltuieli impunea anumite restricții în ceea ce înseamnă derularea activității Consiliului Local și a Primăriei Târgoviște. Deci, nu e vorba de nici o alianță, e vorba de niște poziții comune punctuale, pe care, într-adevăr, le-am avut și nu neg acest lucru.

Politica Broaștei: La fel s-a întâmplat și în cazul alegerii viceprimarului Eugen Pătrașcu? Tot o poziție comună?

Cristian Stan: Cred că da. Acolo discutăm de un vot secret. Nu știu care au fost exact resorturile motivaționale, ca să spun așa, dar între un candidat al PSD și un candidat al PP-DD (cu numai 3 reprezentanți în Consiliul Local), nu știu dacă se putea pune problema ca reprezentantul PPDD să poată obține această funcție.

Politica Broaștei: Vă referiți la resorturile consilierilor locali PDL, da? Că ei trebuia să facă alegerea asta…

Cristian Stan: Mă refer, în general, la consilierii locali.

Politica Broaștei: Puteau să-și propună și cei de la PDL un candidat.

Cristian Stan: Totuși, nu trebuie să uităm că PDL nu are majoritate în Consiliul Local, așa cum nu are nici PSD, așa cum nu are nici PP-DD, așa cum nu are nici PNL. E destul de dificil ca un partid politic care nu are majoritate să își poată impune doi viceprimari. Nu cred că ar risca acest lucru și, repet, e o chestiune de strategie politică a PDL.

Politica Broaștei: Nu credeți că o să vă taxeze electoratul pentru aceste înțelegeri punctuale, care pot fi exploatate la un moment dat în defavoarea dumneavoastră?

Cristian Stan: Cred că o să avem capacitatea de a explica aceste lucruri, ferm, deschis, pe înțelesul tuturor. Dacă stau să îmi aduc aminte, luni de zile a votat PNL alături de PDL în Consiliul Local Municipal Târgoviște; luni de zile în care Uniunea Social Liberală era în ființă, existând la acel moment, practic, o constantă a comportamentului PNL în Consiliul Local. Acum, probabil că și-ar dori să revină la o anumită gestionare a situației, numai că e foarte greu să inspiri încredere în momentul în care ai o poziție atât de oscilantă. Repet, nu cred că e vina consilierilor locali, consider că este o direcție, o strategie care li s-a impus. Și revin la alegerea viceprimarului: este inadmisibil, total lipsit de eleganță, să vii tu, PNL, și să propui un contracandidat pentru candidatul PSD, tot din rândul consilierilor PSD, ceea ce denotă faptul că s-a urmărit practic să se diminueze șansele unui candidat din partea PSD de a ajunge viceprimar.

Politica Broaștei: Să creeze un scandal intern?

Cristian Stan: Nu numai, ci s-a mers prin a se diminua șansele candidaților. Din moment ce ai doi candidați, se presupune că măcar ăla care a fost propus va vota cu el. Sunt niște strategii, nu știu… Eu am spus-o și în ședința de Consiliu Local: A mers la Razvad și pe nu știu unde. La Târgoviște, discutăm altfel, e altă discuție.

Politica Broaștei: Ce părere aveți despre Mihail Volintiru și modul în care acesta a înțeles să conducă PNL Dâmbovița?

Cristian Stan: Mărturisesc că, de foarte mult timp, nu am mai discutat cu domnul Volintiru. Am avut câteva discuții la momentul în care USL funcționa, dar, după aceea… Probabil că își urmărește strict interesul politic, alte ipoteze nu vreau să emit. Vom vedea dacă e cartea câștigatoare sau nu.

Politica Broaștei: Credeți că își va pune amprenta pe o performanță electorală la nivelul județului?

Cristian Stan: Da! Cu siguranță. Depinde în ce direcție…

Politica Broaștei: Performanță sau contraperformanță…

Cristian Stan: Exact. Deci, va fi influențat într-un fel rezultatul, Și când spun asta, mă refer la faptul că 1) a venit cu o anumită poziție de forță în PNL; 2) totuși, s-a debarasat de foarte mulți membri vechi. Aici e o discuție.

Politica Broaștei: Cu primarul Boriga cum vă înțelegeți?

Cristian Stan: Nu am o relație cu primarul Boriga, nu există așa ceva. În afară de relațiile instituționale, care sunt între un consilier local și lider al unui partid politic și Executiv, nu am alte relații cu primarul Boriga.

Politica Broaștei: Mai sunt valabile descrierile din trecut, „minciuni și gesturi golănești”, „manipulator de joasă speță”, etc?

Cristian Stan: Sigur, la momentul respectiv a existat această realitate. În ultimul timp n-am mai avut astfel de conflicte. N-a mai fost nici contextul respectiv. Vedem acum, la alegeri, ce se va întâmpla. E posibil să ajungem din nou la o relație din asta foarte tensionată, nu exclud acest lucru.

Politica Broaștei: Liniștea din ultima vreme se-ntâmplă pentru c-ați „bătut palma”?

Cristian Stan: Repet, a fost o perioadă din care au lipsit competițiile politice. Știm bine, în timpul acestor momente escaladează toate tensiunile astea care există latent în sânul unui consiliu local, în viața politică a municipiului Târgoviște și așa mai departe. Dar asta e situația, trebuie să luăm cu maturitate fiecare etapă și s-o tratăm ca atare.

Politica Broaștei: Care e relația cu Andrei Plumb? S-a speculat de foarte multe ori, de fiecare dată pe baza unor informații din partea unei dintre „tabere”, că nu vă aveți la suflet, nici dvs pe el, nici el pe dvs. Cât adevăr e în asta?

Cristian Stan: Nu știu care e opinia domniei sale despre mine, eu n-am ce să comentez. N-am avut niciodată vreo discuție în contradictoriu cu domnia-sa, n-am niciun fel de rezervă în a discuta cu el. Deci, nu văd unde e problema. Sigur, trebuie să avem în vedere și interesul politic al Partidului Social Democrat și, dacă amândoi urmărim acest interes, lucrurile n-au decât să fie ok.

Politica Broaștei: Vă deranjează faptul că dl Plumb, în calitate de membru PSD Târgoviște, derulează acțiuni publice care nu implică organizația municipală?

Cristian Stan: Dacă e vorba de acțiuni politice, da, am o problemă. Dacă e vorba de alt tip de acțiuni…

Politica Broaștei: Închidem șirul cu Adrian Țuțuianu.

Cristian Stan: Am aceeași relație cu președintele PSD Dâmbovița pe care am avut-o întotdeauna.

Politica Broaștei: Adică?

Cristian Stan: O relație bună, normală, de colaborare între un președinte de organizație municipală și un președinte de organizație județeană.

Politica Broaștei: Dincolo de raporturile astea instituționale, există și o relație personală aparte? Sunteți prieteni?

Cristian Stan: Dom’le, știți cum e…În politică am învățat de multe ori că, atunci când există seriozitate din partea ambelor părți, nu poți avea alte relații decât foarte bune și, dacă vreți, de prietenie. Dar o prietenie din aceasta, v-am spus, bazată pe seriozitate, angajament și respect reciproc.

Politica Broaștei: V-ați simțit vreodată, ca președinte PSD Târgoviște, lăsat în ofsaid de Adrian Țuțuianu?

Cristian Stan: Nu.

.

.

CITEȘTE ȘI: Interviu Cristian Stan, președinte PSD Târgoviște, partea I

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.