PNL Târgoviște critică situația parcărilor din municipiu și propune un sistem nou (declarații)

Președintele PNL Târgoviște și lider al consilierilor liberal din CLM Târgoviște, Aurelian Cotinescu, taxează modul în care administrația locală gestionează subiectul parcărilor din municipiu. Deși există schimbări evidente în ultimii ani la nivelul locurilor de parcare (spații care erau inaccesibile, garajele inestetice sau maidane scoase la lumină și transformate în parcări), Cotinescu spune că Târgoviștea nu se aliniază orașelor dezvoltate și propune un proiect pe 3 componente:

  • modernizarea parcărilor existente;
  • construirea de parcări noi, subterane și supraterane, plecând din centru către cartiere;
  • digitalizarea obligatorie a parcărilor.

Aurelian Cotinescu:

Se împlinește un an de când, cu mare vâlvă, după tiparul obișnuit al administrației locale, a fost comunicată elaborarea unui nou regulament pentru parcări, urmărindu-se o rezolvare cât mai bună, cât mai corectă a situației parcărilor la nivelul municipiului. Atunci când ni s-a cerut votul în Consiliul Local, pe care l-am acordat, s-a estimat că, până la sfârșitul lunii ianuarie 2022, locurile de parcare vor fi repartizate confrm noului regulament. (…) Mii și mii de târgovișteni au depus cereri la Primărie, dar, din păcate, după un an de zile, vedem că situația a rămas exact ca înainte, adică nerezolvată.

Bine gestionat, un sistem al parcărilor poate aduce venituri financiare importante pentru administrația locală, așa cum se întâmplă în orașele dezvoltate. În România, în acest moment, 16 orașe-fanion și-au făcut hărți digitale ale parcărilor și oamenii pot să consulte aceste hărți ca să vadă unde au loc de parcare, în timp reral. În 47 de orașe, parcarea se plătește prin intermediul unei aplicații de pe telefon, nimic complicat. Suntem în secolul 21, cât de greu este să faci acest sistem și-n Târgoviște?! În 53 de orașe, se poate plăti parcarea prin sistem DGITL. Prin comparație, în Târgoviște, în acest moment, avem zero locuri de parcare în sistem inteligent.

E nevoie de un plan de construire a locurilor de parcare, folosind sisteme digitale moderne, care pot deservi foarte bine utilizatorul, având senzori de parcare pe fiecare loc, ca să știi dacă ai locuri libere sau nu, nemaifiind nevoit să intri și să cauți. Apoi, montarea sistemelor de supraveghere conectate la un soft care poate identifica plăcuțele mașinilor, astfel încât să se știe cine are abonament, cine poate intra gratuit (ex. – persoanele cu dizabilități) și, bineînțeles, sistemul de plată prin intermediul telefonului.

Propunere

În același timp, la nivelul Primăriei trebuie să existe un program coerent de construcție a unor parcări subterane și supraterane, începând cu zona centrală. (…) Avem o propunere foarte importantă de dezvoltare a unei parcări exact lângă Consiliul Județean și Cinematograful „Independența”; acolo, Primăria Târgoviște are jumătate din terenul respectiv, CJ are cealaltă jumătate. Se poate construi fără probleme o parcare cu 400 de locuri, care va deservi atât angajații CJD, cât și locuitorii acelei zone, dar și turiștii, în timpul week-end-ului. Acea parcare poate fi digitalizată și echipată cu instalații pentru încărcarea mașinilor electrice, poate avea abonați care să plătească pentru mult timp spațiul respectiv.

Comentarii

comentarii

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.